Grad ukida takse, manje i firmarine

Bez autora
Nov 30 2010

Grad Beograd će na inicijativu Unije poslodavaca, NALED-a i Privredne komore, kao podsticaj privredi, ukinuti tri od ukupno 16 taksi koje Beograd naplaćuje.Grad će inicirati i izmene Zakona o naplati firmarine, kako bi se utvrdio iznos koje bi firme plaćale u zavisnosti od toga koliko zarađuju i kojom se delatnošću bave. Raspisan je konkurs za pomoć privrednicima Beograda, pre svega, onima koji se bave proizvodnjom i izvozom, jer oni zapošljavaju najveći broj radnika.

Grad ukida takse, manje i firmarineGrad Beograd će na inicijativu Unije poslodavaca, NALED-a i Privredne komore, kao podsticaj privredi, ukinuti tri od ukupno 16 taksi koje Beograd naplaćuje.

Član Gradskog veća Miroslav Čučković kaže da će grad inicirati i izmene Zakona o naplati firmarine, kako bi se utvrdio iznos koje bi firme plaćale u zavisnosti od toga koliko zarađuju i kojom se delatnošću bave.

Čučković je podsetio da je raspisan konkurs za pomoć privrednicima Beograda, pre svega, onima koji se bave proizvodnjom i izvozom, jer oni zapošljavaju najveći broj radnika.

“Nije nama hir i neka želja da otimamo od preduzetnika novac ali onaj iznos koji je 2008, pre poskupljenja, plaćan za isticanje firme je iznos kojim smo izgradili Bulevar kralja Aleksandra, to je nekih milijardu i po dinara”, podseća on.

Istovremeno, privatni preduzetnici iz centra Beograda počeli su potpisivanje peticije zbog visokih taksi. Oni će peticiju zajedno sa svojim finansijskim izveštajima za ovu godinu poslati gradonačelniku i gradskoj vladi u nameri da dokažu da im sve skuplji nameti dovode u pitanje opstanak.

Da ekstra lokacija ne podrazumeva automatski i ekstra profit dokazuju ugostiteljski objekti u strogom centru Beograda. „Prihod u novembru manji je od oktobarskog, koji je još manji od prošlogodišnjeg u isto vreme.

Istovremeno takse su iz meseca u mesec sve skuplje“, navodi generalni direktor Ugostiteljskog preduzeća Višnjica Žarko Ratković.

Ratković dodaje da su “glavni problem takse koje se plaćaju nevezano na obim ostvarenog prihoda već na zauzetu površinu koja se gleda na nekom trotoaru, na nekoj ulici, na istaknutu firmu i drugo”.

“Ne može mi niko objasniti da je taksa za zauzeće prostora u nekoj ekstra zoni po metru kvadratnom mesečno 1.700 dinara dok je cena zakupa prostora recimo 600 dinara. Tu je samo jedan nesklad”, ocenjuje on.

Firme koje posluju u najprometnijim lokacijama su toliko opterećene različitim dažbinama, taksama i porezima na nivou lokalne samouprave i republike da te radnje sve teže opstaju, tvrde u Uniji poslodavaca Srbije.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije ne spori da ko zarađuje mnogo treba da plaća više, ali ističe da se od onog ko posluje s gubitkom se ne može očekivati da plaća sve skuplje gradske takse.

Privatni preduzetnici mogu da očekuju niže cene kada počne da se sprovodi budžet za sledeću godinu, a ono što nisu uspeli da plate 2010. moći će da plate na rate.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik