Jabuke iz Srbije idu „kao alva”

Bez autora
Feb 15 2011

Rusi su i na ovogodišnjem specijalizovanom Sajmu voća i povrća „Frut logistika” bili najčešći i najpouzdaniji partner srpskih kompanija koje su tu izlagale svoje proizvode. To su potvrdili i u kompaniji „Delta agrar” koja je samostalno nastupala na Sajmu, ali i predstavnici drugih preduzeća (poput PIK „Južni Banat” koji se na Sajmu pojavio na zajedničkom štandu 12 članica udruženja „Plodovi Srbije” čiji je nastup pomogao „Ju es ejd”, američka organizacija koja domaćim proizvođačima logistički i savetodavno pomaže u sajamskim nastupima poput ovog. Na sajmu „Frut logistika” nudilo se doslovce voće i povrće iz celog sveta. Strani kupci najviše traže svežu jabuku što ne čudi, jer je prošle godine kod evropskih proizvođača rod ovog voća podbacio zbog izmrzavanja. Zbog toga ove godine mnogo više jabuku traže i Rusi, ali i Poljaci, Rumuni...

Jabuke iz Srbije idu „kao alva”Rusi su i na ovogodišnjem specijalizovanom Sajmu voća i povrća „Frut logistika” bili najčešći i najpouzdaniji partner srpskih kompanija koje su tu izlagale svoje proizvode.

To su potvrdili i u kompaniji „Delta agrar” koja je samostalno nastupala na Sajmu, ali i predstavnici drugih preduzeća (poput PIK „Južni Banat” koji se na Sajmu pojavio na zajedničkom štandu 12 članica udruženja „Plodovi Srbije” čiji je nastup pomogao „Ju es ejd”, američka organizacija koja domaćim proizvođačima logistički i savetodavno pomaže u sajamskim nastupima poput ovog. Na sajmu „Frut logistika” nudilo se doslovce voće i povrće iz celog sveta.

Direktor marketinga „Delta agrara” Julka Toskić kaže da strani kupci najviše traže svežu jabuku što ne čudi, jer je prošle godine kod evropskih proizvođača rod ovog voća podbacio zbog izmrzavanja. Zbog toga ove godine mnogo više jabuku traže i Rusi, ali i Poljaci, Rumuni...

– U ovo doba godine cena sveže jabuke iz ULO hladnjača je najviša. Naš plan je da ove godine izvezemo 10.000 tona svežih jabuka. Nisu to samo jabuke iz našeg voćnjaka u Čelarevu, već i od naših kooperanata koji ispunjavaju sve kriterijume koje smo postavili. Zato očekujemo da konstantno povećavamo količine za izvoz i to ne samo jabuka. Ove godine planiramo da izvezemo i preko 2.500 tona bresaka i nektarina, a to je voće od naših kooperanata – kaže direktor marketinga „Delta agrara”.

PIK „Južni Banat” koji je, inače, veliki izvoznik jabuka, na Sajmu „Frut logistika” nastupa šesti put. Kažu da se ove godine, zbog nedostatka jabuka, promenila struktura kupaca pa ih sada od njihove kompanije traže i Šveđani i Nemci. Kupca imaju, kažu, i za ostalo voće poput nektarina, ali i borovnica.

Po šesti put na ovom sajmu svoj program izložila je i firma „Igda impeks”, a direktor Zvonimir Jovanović kaže da je ovo jedan od najznačajnijih sajmova za ovu branšu i da na njemu radije izlaže nego na sajmu hrane „Anuga” koji se održava u Kelnu, a koji je čak četiri puta veći od berlinskog.

– Poslovi se ovde prave. Pre četiri godine sam ovde na sajmu s „Teskom” koji je jedan od najvećih britanskih maloprodajnih lanaca ugovorio prodaju pečuraka. Takođe i sa „Grinerijem” koji je najveća holandska veleprodajna kompanija za voće i povrće i sa „Reveom”, takođe jednim od najvećih nemačkih maloprodajnih lanaca. U njihovim radnjama mogu se kupiti naši vrganji, lisičarke, sveže ili sušeno u pakovanjima od po 50 grama. U nekim supermarketima prodajemo s našom „igda” robnom markom, a u nekima s robnom markom tog maloprodajnog lanca – objašnjava Jovanović, dodajući da na Sajmu ima interesenata i za druge proizvode iz njihovog programa kao što je jagodasto voće, sveže i zamrznuto ili za organski proizvedenu malinu.

Nastupom i kontaktima zadovoljan je bio i Anđelko Mišković iz firme „Planten” koja u stakleniku kod Iriga proizvodi hidroponijsku salatu. To je, inače, salata koja se u supermarkete isporučuje s korenom zbog čega ostaje sveža i do deset dana i boljeg je kvaliteta.

Predsednik udruženja „Plodovi Srbije” Evica Mihaljević kaže da su svih 12 izlagača na Sajmu bili vrlo uspešni i ostvarili brojne kontakte, kao i da bi što više proizvođača trebalo da dobije ovakvu šansu da pokažu šta mogu da ponude, ali i da vide šta nudi konkurencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik