Ministarstvo finansija pripremilo izmene i dopune Zakona o deviznom poslovanju

Bez autora
Nov 30 2010

Ministarstvo finansija spremilo je izmene i dopune Zakona o deviznom poslovanju, koje će biti usvojene do kraja ove ili u prvom kvartalu 2011. godine.Cilj predloženih izmena i dopuna jeste usklađivanje domaćih sa pravilima i principima Svetske trgovinske organizacije kao i dalja liberalizacija odredbi koje se odnose na spoljnotrgovinski režim u Srbiji. To će dovesti do snižavanja troškova i otvoriti nove mogućnosti za unapređenje poslovanja.

Ministarstvo finansija pripremilo izmene i dopune Zakona o deviznom poslovanjuMinistarstvo finansija spremilo je izmene i dopune Zakona o deviznom poslovanju, koje će biti usvojene do kraja ove ili u prvom kvartalu 2011. godine.

Cilj predloženih izmena i dopuna jeste usklađivanje domaćih sa pravilima i principima Svetske trgovinske organizacije kao i dalja liberalizacija odredbi koje se odnose na spoljnotrgovinski režim u Srbiji. To će dovesti do snižavanja troškova i otvoriti nove mogućnosti za unapređenje poslovanja.

Jedna od najvažnijih novina predloženih izmena i dopuna Zakona o deviznom poslovanju je mogućnost da inostrane finansijske institucije izdaju u Srbiji dugoročne dinarske obveznice. Izdavanje tih hartija od vrednosti pomoći će razvoju domaćeg tržišta kapitala, povećati ponudu kredita u dinarima i stimulisati ulaganje u privredu Srbije. Bićeuveden jedinstven registar deviznih računa pravnih lica i preduzetnika, što će olakšati njihovu kontrolu i vođenje finansijskih istraga o imovini proistekloj iz krivičnih dela.

Ovim izmenama i dopunama Zakona ukida se obaveza rezidenata da sredstva plaćanja po osnovu izvoza robe i usluga unesu u Republiku Srbiju u roku od 180 dana od dana izvoznog carinjenja robe, odnosno od dana izvršene usluge, kao i obaveza da za plaćenu robu ili uslugu koja nije uvezena u roku od 180 dana od dana izvršenog plaćanja izvrši povraćaj unapred plaćenog iznosa najkasnije u roku od pet dana. Umesto toga, rezident će imati obavezu samo da izvoz i uvoz robe i usluga koji nisu naplaćeni u roku dužem od godinu dana, evidentira kao kreditni posao sa inostranstvom. Takođe, ukida se obaveza rezidenata da unesu u zemlju dobit ostvarenu u inostranstvu po osnovu izvođenja investicionih radova kao i obaveza unosa deviza po isteku garantnog roka, koje je naručilac investicionih radova zadržao kao garanciju za ispravnost izvršenih radova.

Vlada Republike Srbije će najverovatnije u četvrtak usvojiti predlog izmena i dopuna Zakona o platnom prometu, kako bi se povećala finansijska disciplina. Biće ukinuta obaveza pravnim licima da narednog dana uplate gotovinu na svoj račun jer će za to imati rok od sedam dana. Uvodi se obaveza registra menica koji će voditi Narodna banka Srbije, a menice koje su u opticaju moraće da budu registrovane u roku od 120 dana od početka primene novih propisa i to će moći da učine i dužnici i poverioci. Prinudna naplata potraživanja moguća je samo ako su menice evidentirane u registru. Takođe,  predviđeno je da se istovremeno blokiraju svi dinarski i devizni računi pravnog lica koje je u blokadi, a biće onemogućeno da dužnik otvori u drugoj banci novi račun.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik