“Oskar kvaliteta” dodeljen najboljima

Bez autora
Nov 11 2010

U Privrednoj komori Srbije, povodom Svetskog dana kvaliteta i Evropske nedelje kvaliteta, po 16. put dodeljene su Nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost “Oskar kvaliteta”, kao podsticaj unapređenju kulture kvaliteta na putu ka poslovnoj izvrsnosti.Ovogodišnji dobitnici za poslovnu izuzetnost u kategoriji velikih organizacija su HK “Krušik” iz Valjeva kao apsolutni pobednik, zatim “Avala Ada” AD iz Beograda, kragujevačka “Energetika” DOO, kruševačka fabrika maziva “FAM” AD i JP PK “Kosovo Obilić” iz Beograda.

“Oskar kvaliteta” dodeljen najboljimaU Privrednoj komori Srbije, povodom Svetskog dana kvaliteta i Evropske nedelje kvaliteta, po 16. put dodeljene su Nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost “Oskar kvaliteta”, kao podsticaj unapređenju kulture kvaliteta na putu ka poslovnoj izvrsnosti.

Organizatori ovogodišenje dodele “Oskara kvaliteta” su Fond za kulturu kvaliteta i izvrsnost FQCE i časopis Kvalitet, u saradnji sa PKS, a pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Ovogodišnji dobitnici za poslovnu izuzetnost u kategoriji velikih organizacija su HK “Krušik” iz Valjeva kao apsolutni pobednik, zatim “Avala Ada” AD iz Beograda, kragujevačka “Energetika” DOO, kruševačka fabrika maziva “FAM” AD i JP PK “Kosovo Obilić” iz Beograda.

U kategoriji malih i srednjih preduzeća nagrađeni su Zdravstvena ustanova Apoteka Požarevac, “Perihard inženjering” DOO iz Beograda, Grad Šabac, podrum “Aleksandrović” DOO iz Topole i “Ukras” DOO iz Velikog Popovca.
 
Modeli izvrsnosti su u poslednjoj dekadi prošlog i u prvoj dekadi ovog veka svuda u svetu postali jedan od najznačajnijih menadžment alata koji služe za proveru poslovne zrelosti firmi i pouzdana su vodilja na putu ka održivoj izvrsnosti, odnosno ka većoj konkurentnosti i profitabilnostii postali su jedan od kriterijuma za izbor preduzeća u lance snabdevanja multinacionalnih kompanija i u našoj zemlji.

Dizajnirani model Evropske nagrade za poslovnu izvrsnost usmeren je na efektivan razvoj. To je bio pravi izazov za organizatore i tvorce nacionalnog modela poslovne izvrsnosti da naš model prilagode i približe evropskom modelu.

Izbor najboljih kompanija koje su dobile nagradu “Oskar kvaliteta” jedan od najboljih način da se kompanije bore za veću konkurentnost. Srbija je na 96. mestu po primeni tehničkog zakonodavstva Evropske unije, ali imidž Srbije biće daleko bolji, a konkurentnost više razvijena ako se usaglašeno tehničko zakonodavstvo doseledno primenjuje.

Međutim, implementacija je teža faza, ali cilj je da sve institucije naporno rade da se tehničko zakonodavtsvo i standardi primene. Jedino tako ćemo moći da trgujemo na tržištima bez barijera kao što je EU jer to podrazumeva usaglašenost domaćeg zakonodavstva sa evropskim i spremnost preduzeća iz Srbije da rade po tim propisima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik