Ove zime rekordno visoka potrošnja struje u Vojvodini

Bez autora
Feb 15 2011

Mesečna potrošnja struje u Vojvodini na kraju 2010. i početku ove godine bila je između 30 i 34 miliona kilovat sati, što je na nivou rekordno visoke potrošnje iz devedesetih godina prošlog veka. Povećana potrošnja struje karakteriše sve zimske mesece, a apsolutni rekord je zabeležen 31. dececembra 2010. kada je u jednom trenutku potrošnja u Vojvodini iznosila 1.722 megavata.U decembru prošle godine potrošnja struje porasla je za 6,7 odsto u odnosu na isti mesec 2009. godine, a već u januaru ove godine potrošnja je bila veća za 1,8 odsto od proseka u 2010. godini...

Ove zime rekordno visoka potrošnja struje u VojvodiniMesečna potrošnja struje u Vojvodini na kraju 2010. i početku ove godine bila je između 30 i 34 miliona kilovat sati, što je na nivou rekordno visoke potrošnje iz devedesetih godina prošlog veka.

Direktor Direkcije za upravljanje Elektrovojvodine Pavel Zima rekao je da povećana potrošnja struje karakteriše sve zimske mesece, a da je apsolutni rekord zabeležen 31. dececembra 2010. kada je u jednom trenutku potrošnja u Vojvodini iznosila 1.722 megavata.

"U decembru prošle godine potrošnja struje porasla je za 6,7 odsto u odnosu na isti mesec 2009. godine, a već u januaru ove godine potrošnja je bila veća za 1,8 odsto od proseka u 2010. godini", rekao je Zima.Dodao je da to izuzetno opterećuje elektorenergetski sistem u Vojvodini.

Prema njegovim rečima, i pored velikog opterećenja, u Vojvodini je u posmatranom periodu bilo izuzetno malo ispada sistema, što je ponajviše rezultat velikih ulaganja u remonte i investicije tokom 2010. godine.

Nisu problem trafostanice, već niskonaponska mreža koja nije projektovana za ovakvu potrošnju. I pored toga mreža se pokazala kao izuzetno stabilna, što je posledica i dobre naplate, jer sav novac koji prikupimo od potrošača iskoristimo za remonte elektroenergetskog sistema u Vojvodini", rekao je Zima.

On je precizirao da je tokom prošle godine za remont izdvojeno 1,37 milijardi dinara, dok su dve milijarde iskorištene za investicije u elektorenergetsku mrežu, što skupa čini jedno od najvećih ulaganja u poslednje vreme.

"Naš plan za 2011. je na nivou prošlogodišnjeg. Pripreme smo već započeli, a Elektroprivreda Srbije nam je odobrila sredstva, tako da ćemo od 1. aprila nastaviti radove istom dinamikom i obimom kao u 2010. godini", rekao je Zima.

Direktor direkcije Elektrovojvodine za upravljanje je rekao da se investicije u najvećoj meri odnose na automatizaciju i modernizaciju srednjenaponske mreže, u skladu sa standardima Evropske unije, a krajnji rezultat toga je smanjenje rizika od ispada sistema.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik