Poskupljuje gas

Bez autora
Jun 20 2010

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će uskoro poskupeti gas. Cena gasa u dolarima neće se mnogo menjati do kraja godine, ali je zbog negativnog kretanja kursa neophodno podizanje cene, koju za gas plaćaju potrošači u Srbiji.Zbog toga će Srbijagas u ponedeljak podneti Vladi Srbije predlog novog modela obračuna cene gasa sa kojim se već saglasila Agencija za energetiku...

Poskupljuje gasDirektor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će uskoro poskupeti gas.

On se danas u Sankt Peterburgu sastao sa predstavnicima "Gasproma" u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Bajatović je, u Sankt Peterburgu, rekao da se cena gasa u dolarima neće mnogo menjati do kraja godine, ali da je zbog negativnog kretanja kursa neophodno podizanje cene, koju za gas plaćaju potrošači u Srbiji.

"Zbog toga će Srbijagas u ponedeljak podneti Vladi Srbije predlog novog modela obračuna cene gasa sa kojim se već saglasila Agencija za energetiku", rekao je Bajatović, prenosi B92.

Pozicija Srbije kada je u pitanju gasovod "Južni tok" je "zakovana" i nema nikakvih izmena u odnosu na dogovor postignut s Rusijom, izjavio je danas Tanjugu generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, posle sastanka sa predstavnicima "Gasproma" u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

"Nastavljamo na radimo studiju izvodljivosti, koja će biti gotova do kraja septembra, a obavrešteni smo da je završena tehnička i ekonomska studija za 'Južni tok' kroz Crno More", rekao je Bajatović u telefonskoj izjavi Tanjugu, dodavši da ostaje da se uradi studija izvodljivosti za ostale zemlje članice projekta, na čemu se upravo radi, kao i na osnivanju zajedničkih preduzeća.

Prema onome što smo ovde čuli, Srbija ne treba da brine za svoju budućnost u "Južnom toku", rekao je Bajatović i dodao da neće biti nikakvih smanjenja količina gasa i kapaciteta gasovoda kroz Srbiju.

On je preneo da je sa rukovodstvom "Gasproma" razgovarao o tome da Srbija dobije gas po nižim cenama, ali i dodao da to sada nije moguće, jer je sniženje cene moguće samo za dopunske količine gasa, veće od ugovorenih, na šta, s obzirom da mi koristimo značajno manje količine gasa od ugovorenih, ne možemo računati.

Kada je u pitanju podzemno skladište gasa Banatski dvor, Rusi su pokazali zabrinutost zbog vremenskog kašnjenja, rekao je Bajatović, ali i objasnio da je ono posledica toga što u Srbiji, u administrativnom smislu, neke stvari nisu dobro uređene i što se ono što piše u katastru i u knjigama "Srbijagasa" ne podudara sa onim što piše u Republičkoj direkciji za imovinu. On je dodao da bi ti problemi trebalo da budu rešeni u narednih 15 dana.

On je dodao da je sa ruskim kolegama razgovarano i o aktivnostima koje mogu biti preduzete da bi se došlo do određenih količina gasa namenjenog industriji i održanju industrijske proizvodnje u Srbiji, što se pre svega odnosi na Azotaru iz Pančeva i Metanolsko-sirćetni kombinat u Kikindi.

On je rekao da je s rukovodstvom "Gasproma" razgovarao i o zajedničkom osiguranju "Srbijagasa" i "Gasproma" - "Sogaz osiguranju", u kojem će ruska kompanija imati 51, a srpska 49 odsto učešća - i da je o tom pitanju sve definitivno dogovoreno.

Ugovor se nalazi pred Vladom Srbije i pre formiranja zajedničke kompanije predstoje tri koraka u Srbiji - saglasnost vlade za projekat, izjašnjenje Agencije za monopol, antimonopolske komisije, a potom odobrenje Narodne banke Srbije - rekao je Bajatović.

Bajatović je rekao da Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu predstavlja sistemski dijalog koji Rusija organizuje sa svojim partnerima, Evropskom unijom, Azijom, Kinom, Indijom, SAD i drugim zemljama, sa kojima "razmenjuje mišljanja o aktuelnim geostrateškim kretanjima u svetu, pre svega u domenu finansija, energetike, ekologije, novih tehnologija i uspostavljanju ukupne političke stabilnosti".

On je dodao da su posebno bili zanimljivi razgovori o tome da li je moguće da rublja, juan ili neka druga valuta postane valuta svetskih rezervi, ono što je danas dolar, s obzirom da se menjaju i uspostavljaju novi odnosi, posebno kada je energetika u pitanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik