Postaviti prag kvaliteta za maziva

Bez autora
Dec 02 2010

Članovi Grupacije za maziva Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije, na inicijativu direktora Direkcije NIS petrol maziva dr Dmitrija Vukolova, formiraće radnu grupu koja će utvrditi kriterijume minimalnog neophodnog kvaliteta za maziva na tržištu Srbije.Utvrđivanje praga kvaliteta koji se mora preći da bi se mazivo našlo u prometu, neophodno je radi zaštite potrošača, vozila, životne sredine i uređenja samog tržišta maziva.

Postaviti prag kvaliteta za mazivaČlanovi Grupacije za maziva Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije, na inicijativu direktora Direkcije NIS petrol maziva dr Dmitrija Vukolova, formiraće radnu grupu koja će utvrditi kriterijume minimalnog neophodnog kvaliteta za maziva na tržištu Srbije.

Utvrđivanje praga kvaliteta koji se mora preći da bi se mazivo našlo u prometu, neophodno je radi zaštite potrošača, vozila, životne sredine i uređenja samog tržišta maziva.

Grupacija će u narednom periodu inicirati izmene i dopune Pravilnika o tehničkim zahtevima za maziva, industrijska ulja i srodne proizvode iz 2004. godine, u skladu sa novim specifikacijama ulja i standardima kvaliteta. Dogovoreno je da posebna radna grupa sagleda i mogućnosti učlanjenja u međunarodne asocijacije za maziva.
 
Veliki problem proizvođačima stvara i nedovoljno precizna Uredba o proizvodima koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, tako da proizvođači ne znaju kome treba da plate ekološku taksu, niti za koja ulja plaćaju nadoknade. Takođe, inspekcijske službe trebalo bi revnosnije da obavljaju svoj posao.

Na tržištu Srbije ponovo su se pojavila niskobudžetna maziva, jeftina, sumnjivog kvaliteta, sa lažnim deklaracijama i etiketama. Na tržištu ne bi smelo da bude u prometu ulje koje je izbačeno iz proizvodnje još 1954. godine, a proizvođači i distributeri koji to čine, trebalo bi da snose odgovarajuće posledice. Takođe, neophodna je edukacija vozača o šteti koju njihovo vozilo može da pretrpi ukoliko koriste nekvalitetna maziva, kao i svih ostalih potrošača. 

Na svetskom tržištu, vrh potrošnje maziva bila je 2007. godina, pa je usledio pad od 15,5 posto. Do 2012. očekuje se dostizanje nivoa potrošnje iz 2007. godine. U našem regionu zabeležen je pad od 37 posto, a oporavak se očekuje do 2015. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik