Povećan izvoz

Bez autora
Jan 17 2011

Privreda Šumadije i Pomoravlja, u toku prošle godine, izvezla je robe i proizvoda u iznosu od 259 miliona dolara, što je za skoro 30 odsto više nego prethodne, ali je izvozni deficit u razmeni i dalje veliki. Ovaj region je uvezao robu vrednu 434 miliona dolara, i ta slika će se promeniti tek kad krene izvoz automobila iz kompanije „Fijat automobili Srbija“. Sa ovog područja su se najviše prodavali gotovi proizvodi od plastike i bakra, a zatim nameštaj, automobili i mašine. Pozitivno je poslovala i poljoprivreda, a suficit je zabeležen u prehrambenoj i prerađivačkioj industriji. Najveći broj izvoznih proizvoda završio je na tržištu Nemačke, a zatim BiH, Crne Gore, Italije, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Ruske Federacije, Francuske i Bugarske.

Povećan izvozPrivreda Šumadije i Pomoravlja, u toku prošle godine, izvezla je robe i proizvoda u iznosu od 259 miliona dolara, što je za skoro 30 odsto više nego prethodne, ali je izvozni deficit u razmeni i dalje veliki.

Ovaj region je uvezao robu vrednu 434 miliona dolara, i ta slika će se, kažu ekonomski stručnjaci, promeniti tek kad krene izvoz automobila iz kompanije „Fijat automobili Srbija“.

Prema rečima Dušana Puače, direktora Regionalne privredne komore „Kragujevac“, sa ovog područja su se najviše prodavali gotovi proizvodi od plastike i bakra, a zatim nameštaj, automobili i mašine. Pozitivno je poslovala i poljoprivreda, a suficit je zabeležen u prehrambenoj i prerađivačkioj industriji.

- Najveći broj izvoznih proizvoda završio je na tržištu Nemačke, a zatim BiH, Crne Gore, Italije, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Ruske Federacije, Francuske i Bugarske - kaže Puača.

- U nekim od tih država zabeležen je pad izvoza, ali je zato izvoz za Rusiju dupliran, gde se najviše izvoze kablovi i provodnici, cevi i creva od plastike, gumeni proizvodi i okovi za stolariju. Na tom tržištu se dobro kotira i naše voće.

Najveći izvoznici u regionu su - „Forma ideale“, „Paraćin promet“, „Peštan“ iz Aranđelovca, „Fijat automobili Srbija“, „Holding kablovi“, Jagodina - dok se neke od ovih firmi nalaze i među najvećim uvoznicima. Na tom spisku je Fabrika automobila, „Agromarket“ iz Kragujevca, „Forma ideale“, „Kronošpan“, Lapovo. Izvoz su značajno uvećala preduzeća - „Kronošpan“, „Srpska fabrika stakla“, „Promotor irva“ i „Orion“ iz Kragujevca.

Rekord

Mesečni novembarski izvoz isnosi 32,5 miliona dolara i to je najbolji mesečni izvoz od početka svetske ekonomske krize. Kako kaže Puača, ovi rezultati pokazuju da je neophodno da privrednici povećaju stepen finalizacije proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik