Predaja pazara jednom nedeljno

Bez autora
May 15 2011

Prema novim pravilima poslovanja, proisteklim iz izmena Zakona o platnom prometu, privrednici u Srbiji od petka mogu uplaćivati pazar jednom nedeljno, a ne svakodnevno, kao do sada. Procenjuje se da će ovu promenu najpre osetiti male firme, koje rade sa gotovinom, i da će tako srpska privreda godišnje uštedeti više od 40 miliona evra. Svakodnevno čekanje u banci oduzima mnogo vremena, jer to vreme se može mnogo korisnije upotrebiti u radnji, angažovanjem na poslu. Ne mora se svakodnevno odlaziti kod knjigovođe, podnositi izveštaje, a tu se troši suviše vremena i novca, i svega ostalog. U "Delta Maksiju" kažu da će i dalje svakodnevno odlaziti u banku, jer im odlaganje uplate pazara ne odgovara zbog veće količine novca u objektima i povećanog rizika od krađe. U "Aj-Ti-Emu" su oberučke dočekali nova pravila poslovanja. Tako, kažu, štede i na fizičkom obezbeđenju.

Predaja pazara jednom nedeljnoPrivrednici u Srbiji moći će da uplaćuju pazar jednom nedeljno, a ne svakodnevno, kao do sada. Najveće koristi imaće male firme, koje rade sa gotovinom, a kako se procenjuje, srpska privreda će godišnje uštedeti više od 40 miliona evra.

Prema novim pravilima poslovanja, proisteklim iz izmena Zakona o platnom prometu, privrednici u Srbiji od petka mogu uplaćivati pazar jednom nedeljno, a ne svakodnevno, kao do sada.

Procenjuje se da će ovu promenu najpre osetiti male firme, koje rade sa gotovinom, i da će tako srpska privreda godišnje uštedeti više od 40 miliona evra.

Kad bi se pitao Branislav Mitrović, dan bi trajao duže od 24 sata. Već godinama posao počinje u jedan posle ponoći. Najpre mesi hleb i somun, a potom uslužuje mušterije. Onda nabavlja robu i završava administrativne poslove i, na kraju, uplaćuje pazar.

"Svakodnevno čekanje u banci nam oduzima mnogo vremena, jer to vreme možemo mnogo korisnije upotrebiti u radnji, angažovanjem na poslu. Ne moramo svakodnevno odlaziti kod knjigovođe, podnositi izveštaje, a tu se troši suviše vremena i novca, i svega ostalog", kaže Mitrović.

U "Delta Maksiju" kažu da će i dalje svakodnevno odlaziti u banku, jer im odlaganje uplate pazara ne odgovara zbog veće količine novca u objektima i povećanog rizika od krađe. U "Aj-Ti-Emu" su oberučke dočekali nova pravila poslovanja. Tako, kažu, štede i na fizičkom obezbeđenju.

"Konkretno za nas znači da smo 80 odsto vremena uštedeli, jer umesto da u 25 radnih dana idemo svaki dan da uplaćujemo pazar, sad to treba da radimo pet puta mesečno. To znači da one radnike koji su sada višak na ovom delu posla možemo da rasporedimo na neke druge poslove", kaže predsednik "Aj-Ti-Em grupe" Toplica Spasojević.

Na proceduru uplate pazara, firme su do sada, u proseku, svakog dana gubile po 55 minuta, kažu u Uniji poslodavaca Srbije.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije kaže da će praktično svaka druga firma u Srbiji imati koristi od te promene.

"Ukupno 53 odsto privrednih subjekata je do sada uplaćivalo pazar na dnevnom nivou i ukupna ušteda će biti između 38 i 46 miliona evra godišnje", navodi Rajić.

U Hrvatskoj, trgovci i ugostitelji nedeljno uplaćuju pazar već sedam godina, u Republici Srpskoj tako se posluje tri godine, a u Albaniji od 2010. godine.

U Evropskoj uniji, pazar se najčešće uplaćuje sedmično ili jednom u dve nedelje. U nekim zemljama, u ime klijenata, to rade ovlašćene kompanije, ili se pazari uplaćuju elektronski.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik