Prvo mesto za solarni punjač

Bez autora
Apr 12 2011

Grupa beogradskih studenata koja je izumela solarni punjač za mobilne telefone, "Strouberi drvo", osvojila je prvo mesto na takmičenju za Evropsku nagradu za obnovljivu energiju, u kategoriji potrošnje. U konkurenciji 310 projekata iz cele Evrope, projekat je najpre ušao u uži izbor od 27 finalista.Nagrada će biti uručena večeras na ceremoniji u Briselu. Za tu priliku, javni solarni punjač postavljen je ispred zgrade Evropskog parlamenta, tako da građani Brisela ove nedelje imaju priliku da svoje mobilne telefone dopune pomoću izuma srpskih studenata.

Prvo mesto za solarni punjačSolarni punjač, izum grupe beogradskih studenata, osvojio prvo mesto na takmičenju za Evropsku nagradu za obnovljivu energiju u kategoriji potrošnje.

Grupa beogradskih studenata koja je izumela solarni punjač za mobilne telefone, "Strouberi drvo", osvojila je prvo mesto na takmičenju za Evropsku nagradu za obnovljivu energiju, u kategoriji potrošnje.

U konkurenciji 310 projekata iz cele Evrope, projekat je najpre ušao u uži izbor od 27 finalista.

Nagrada će biti uručena večeras na ceremoniji u Briselu. Za tu priliku, javni solarni punjač postavljen je ispred zgrade Evropskog parlamenta, tako da građani Brisela ove nedelje imaju priliku da svoje mobilne telefone dopune pomoću izuma srpskih studenata.

Beogradski studenti koriste svoj izum da bi ljudima pokazali na koji način se sve može iskoristiti solarna energija. "U Srbiji su ljudi, ipak, malo više oduševljeni, jer je cela ideja i koncept nov i nepoznat našim ljudima", kaže jedan od studenata Miloš Milisavljević.

"Ovde su manje-više čuli, ali i dalje se iznenađuju, i dalje je komentar da je ideja sjajna i da može biti jako korisna", navodi Milisavljević.

Solarni punjač iz Obrenovca nije bilo moguće preneti, pa su studenti morali da u kratkom roku instaliraju novi.

"Uspeli smo da napravimo novi punjač i da ga namontiramo ovde u Briselu, tako da i građani Brisela i predstavinici Evropske komisije i Evropskog parlamenta mogu da vide ono što smo doneli da im pokažemo", kaže Milisavljević.

Beogradski studenti su pobedili u konkurenciji 300 sličnih projekata, kao najmlađi i jedini finalisti izvan EU.

"To je predivan primer, jer je solarna energija upotrebljena za punjač mobilnih uređaja, koji na neki način postaje mesto okupljanja, pre svega, mladih. Nadamo se da će nagrada za projekat beogradskih studenata doprineti njegovoj promociji ne samo u Srbiji, već i u celoj Evropi", kaže Patrik Lambert, direktor Evropske agencije za konkurentnost i inovacije.

Za tim 20-godišnjaka iz Srbije, čiji simbol je jagoda, bio je ovo uspešan evropski početak.

"Jagoda je simbol voća koje prvo sazreva u proleće i na neki način simbol našeg početka i naše mladosti, jer svi u timu imamo oko 20 godina, i predstavlja ono što mi, zapravo, jesmo", rekla je studentkinja Kristina Nikolić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik