RTB "Bor" u plusu

Bez autora
Mar 03 2011

Posle više decenija poslovanja sa gubitkom, Rudarsko-topioničarski basen (RTB) "Bor" prošlu godinu završio je sa dobitkom od gotovo dva miliona dolara.Podsetimo, RTB je 2009. godine zabeležio gubitak od 86,5 miliona dolara, pri čemu je čak 35 miliona "otpalo" na finansijsko poslovanje, odnosno "minus" je nastao na kursnim razlikama i kamatama na aranžmane koji su sklapani do 2000. godine.

RTB "Bor" u plusuPosle više decenija poslovanja sa gubitkom, Rudarsko-topioničarski basen (RTB) "Bor" prošlu godinu završio je sa dobitkom od gotovo dva miliona dolara, kaže Mirjana Antić, zamenik generalnog direktora za ekonomiju.

Podsetimo, RTB je 2009. godine zabeležio gubitak od 86,5 miliona dolara, pri čemu je čak 35 miliona "otpalo" na finansijsko poslovanje, odnosno "minus" je nastao na kursnim razlikama i kamatama na aranžmane koji su sklapani do 2000. godine.

- RTB je, iz tekućeg poslovanja, prošle godine ostvario pozitivne rezultate koji, u potunosti, anuliraju sve negativne uticaje kursnih razlika i drugih troškova evidentiranih kao posledica stvorenih finansijskih i komercijalnih obaveza do 2000. godine - precizira Antićeva, naglašavajući i da bi rad sporednih preduzeća iz sastava RTB "Bor", kao što su Livnica, fabrike soli i bakarne žice, Istražni radovi... trebalo preispitati!

Po njenim rečima, potrebno je, što pre, rasteretiti fabrike u kojima se dobija bakar od gubitaka koje su, do sada - u kontinuitetu - pravili drugi pogoni, jer se na taj način "jedu" pozitivni efekti proizvodnje crvenog i plemenitih metala!

- Ove godine očekujemo da proizvodna linija za dobijanje bakra ostvari dobitak od gotovo deset miliona dolara - naglašava zamenik generalnog direktora RTB za ekonomiju.

- Ali, postoji rizik da se ti efekti značajno umanje, zbog lošeg poslovanja ostalih sporednih pogona i delatnosti u okviru RTB. Zato bi trebalo preispitati instalisane kapacitete pojedinih pogona, mogućnost plasmana i zahteve tržišta, kako bi se ustanovila svrsishodnost njihovog postojanja i rada.

S druge strane, Dragan Aleksić, predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije RTB, ističe kako je zadatak menadžmenta da obezbedi posao i za sporedne pogone.

- Naš zadatak je da se brinemo o radničkim pravima i, stoga, ne delimo pogone u kojima rade naše kolege na "sporedne" i "direktne" - kategoričan je Aleksić.

- Opet, sasvim je normalno da poslovodstvo Kompanije mora da vodi računa o uposlenosti svih pogona i redovnom obezbeđivanju zarada za svih 4.800 radnika, koliko ih ima u RTB "Bor".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik