Ruska kompanija istražuje prirodni gas u Vojvodini

Bez autora
Feb 13 2011

Posle više od pola veka u Srbiji se istražujuju nova nalazišta prirodnog gasa, i to u Vojvodini. Reč je o nekonvencionalnom prirodnom gasu, čije zalihe su poznate odranije, ali nije bilo interesovanja da se detaljnije istraže i eksploatišu, delom jer je proizvodnja skuplja od one koja se tiče konvencionalnog gasa.Srbija više od 60 godina eksploatiše prirodni gas u Vojvodini, ali se dosad nije ništa radilo po pitanju nekonvencionalnih zaliha ovog energenta...

Ruska kompanija istražuje prirodni gas u VojvodiniPosle više od pola veka u Srbiji se istražujuju nova nalazišta prirodnog gasa, i to u Vojvodini.

Reč je o nekonvencionalnom prirodnom gasu, čije zalihe su poznate odranije, ali nije bilo interesovanja da se detaljnije istraže i eksploatišu, delom jer je proizvodnja skuplja od one koja se tiče konvencionalnog gasa.

Srbija više od 60 godina eksploatiše prirodni gas u Vojvodini, ali se dosad nije ništa radilo po pitanju nekonvencionalnih zaliha ovog energenta. NIS je nedavno raspisao tender kako bi izabrao kompaniju za pravljenje pilot-bušotine za geološka istraživanja nekonvencionalnog gasa kako bi do 31. marta sledeće godine saopštila procenu zaliha i mogućnosti za eksploataciju.

Domaća kompanija, koju je kupio “Gasprom njeft”, u tenderskoj dokumenataciji je kao dva područja istraživanja navela severni Banat, severno od Kikinde duž granice sa Rumunijom, i delove južne Bačke, oko Srbobrana, Bečeja i srednjeg Banata.

„U područjima za istraživanje nalaze se značajna nalazišta konvencionalnog gasa i nafte. Najvažnija su naftno-gasno polje Kikinda, Kikinda varoš, Velebit, Mokrin, Elemir, zatim Turija severi, Rusanda“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Aleksandar Kostić, sa Katedre sa ekonomsku geologiju Rudarsko-geološkog fakulteta, kaže da u nekonvencionalne resurse gasa prvenstveno spada zemni gas iz šejlova (shale gas) i gas iz slojeva uglja (coal-bed methane).

- Zna se gde su izvori ovog gasa kod nas, tako da ne mora puno da se “istražuje”. Više je problem kako otpočeti proizvodnju koja je zahtevnija - kaže Kostić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik