Srpska kompanija dobitnik srebrne medalje u Briselu

Bez autora
Nov 28 2010

Srpska kompanija "Ekoteka" osvojila je na međunarodnoj izložbi pronalazaka i novih ideja "Inova" u Briselu srebrnu medalju u oblasti kontrole zagađenja i zaštite životne sredine."Ekoteka" je prestižno priznanje dobila za razvoj "Nikolau" metode za kvalitativno poboljšanje fizičko-hemijskih karakteristika organske i neorganske materije, primenjive u različitim industrijama i za širok spektar proizvoda. Stručnjaci "Ekoteke" već dugi niz godina razvijaju metod "Nikolau" kroz razne oblike saradnje sa pronalazačem Nikolau Atanasiosom.

Srpska kompanija dobitnik srebrne medalje u BriseluSrpska kompanija "Ekoteka" osvojila je na međunarodnoj izložbi pronalazaka i novih ideja "Inova" u Briselu srebrnu medalju u oblasti kontrole zagađenja i zaštite životne sredine, izjavio je Tanjugu direktor te kompanije Boris Bajić.

"Ekoteka" je prestižno priznanje dobila za razvoj "Nikolau" metode za kvalitativno poboljšanje fizičko-hemijskih karakteristika organske i neorganske materije, primenjive u različitim industrijama i za širok spektar proizvoda.

On je napomenuo da stručnjaci "Ekoteke" već dugi niz godina razvijaju metod "Nikolau" kroz razne oblike saradnje sa pronalazačem Nikolau Atanasiosom.

"Nikolau" se može koristiti u prehrambenoj, duvanskoj, industriji alkohola i alkoholnih pića, vode, industriji kućne hemije i kozmetike, u farmaceutskoj i industriji veštačkog đubriva, proizvodnji osvežavajućih napitaka, ali i za svaku vrstu otpada dobijenog iz bilo kog izvora (industrijskog, urbanog, poljoprivrednog), precizirao je Bajić.

Tehnički gledano, kvalitativno poboljšanje postiže se pulsirajućom emisijom elektromagnetnih talasa usmerenih ka proizvodu, a proizvedenih elektronskim i elektromehaničkim uređajima, objasnio je Bajić.

Pomenuti metod koristi fenomen rezonance i njegova primena na različite materije rezultira redukcijom ili eliminacijom zaprljanog ili kontaminiranog sadržaja, njegove toksičnosti i mutagenog efekta na biološke organizme, naveo je on.

Metod je zvanično registrovan i patentiran u relevantnim svetskim ustanovama i kompanija "Ekoteka" poseduje pravo na istraživanje, razvoj i implementaciju "Nikolau" metode kako na našem, tako i na svetskom tržištu, naglasio je Bajić.

Imajući u vidu da ova tehnologija do sada nije primenjena nigde u svetu, njenim korišćenjem bismo inicirali zainteresovanost i drugih tržišta, čime bi naša zemlja bila nosilac najznačajnijeg trenda današnjice - trenda zdravog života i mogla bi da stvori zavidnu poziciju u svetu u pogledu rešavanja ekoloških i drugih problema, ocenio je Bajić.

On je naveo i da nije isključeno da će, ukoliko ovaj pokušaj plasiranja domaćeg znanja u našoj zemlji ne naiđe na razumevanje, kompanija svoju tehnologiju promovisati u nekoj drugoj zemlji u svetu.

Bajić je upozorio da bi na taj način Srbija opet, "kao i mnogo puta do sada, postala zavisna od tehnologija koje nam stižu iz inostranstva, a čiji su nosioci u razvoju bili naši ljudi".

"Brisel Inova"  je renomirana međunarodna izložba pronalazaka i novih ideja, a ujedno i značajno takmičenje za prestižnu nagradu "Eureka".

Izložba je ove godine održana od 18. do 20. novembra i na 4.000 kvadratnih metara izložbenog prostora okupila je učesnike iz više od 30 zemalja, 2.000 profesionalnih posetioca i više od 500 inovacija iz različitih oblasti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik