Stigle nemačke krave za mačvanske stočare

Bez autora
Feb 28 2011

Šabačka mlekara saopštila je da je uvezla 31 steonu junicu iz Nemačke, rase simental, koje će biti podeljene kooperantima u regionu Mačve nakon jednomesečnog veterinarskog karantina, a planiran je uvoz 1.000 junica te rase.Cena jedne krave je 2.250 evra, a od toga lokalna samouprava Opštine Bogatić učestvuje sa 600 evra, Šabačka mlekara sa 850, dok razliku plaća farmer, ali tri meseca nakon refundiranja sredstava od Ministarstva poljoprivrede.

Stigle nemačke krave za mačvanske stočareŠabačka mlekara saopštila je da je uvezla 31 steonu junicu iz Nemačke, rase simental, koje će biti podeljene kooperantima u regionu Mačve nakon jednomesečnog veterinarskog karantina, a planiran je uvoz 1.000 junica te rase.

Cena jedne krave je 2.250 evra, a od toga lokalna samouprava Opštine Bogatić učestvuje sa 600 evra, Šabačka mlekara sa 850, dok razliku plaća farmer, ali tri meseca nakon refundiranja sredstava od Ministarstva poljoprivrede, rečeno je u toj mlekari.

Prema navodima direktora Šabačke mlekare Zorana Matića, junice su uvezene zbog poboljšanja genetskog potencijala krava muzara u regionu.

"Zbog poboljšanja genetskog materijala krava uvezli smo steone junice. Ova rasa daje oko 6.000 litara mleka godišnje i investicija će se isplatiti i mlekari i poljoprivrednicima", rekao je Matić.

Matić je naveo da je u planu uvoz oko 1.000 simentalki, jer postoji zainteresovanost lokalnih samouprava i poljoprivrednika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik