Svi svima duguju

Bez autora
Nov 09 2010

Virus nelikvidnosti ubija srpsku privredu, jer, prema poslednjim podacima, čak 96 odsto privrednika ukazuje da im je to najveći problem. I mada se mesecima ukazuje na to da je naplata potraživanja jedan od ključnih problema poslovanja, ništa se nije učinilo po tom pitanju, a vodeći industrijski proizvođači najavljuju da će narednih meseci biti prinuđeni da smanje broj zaposlenih.Prosečan rok plaćanja u Srbiji je 128 dana, nekoliko puta duži od proseka u EU. Recimo, u Nemačkoj prosečan period plaćanja je 18 dana, u Hrvatskoj 34, Makedoniji 76, a u BiH 104 dana...

Svi svima dugujuVirus nelikvidnosti ubija srpsku privredu, jer, prema poslednjim podacima, čak 96 odsto privrednika ukazuje da im je to najveći problem.

I mada se mesecima ukazuje na to da je naplata potraživanja jedan od ključnih problema poslovanja, ništa se nije učinilo po tom pitanju, a vodeći industrijski proizvođači najavljuju da će narednih meseci biti prinuđeni da smanje broj zaposlenih.

Prosečan rok plaćanja u Srbiji je 128 dana, nekoliko puta duži od proseka u EU. Recimo, u Nemačkoj prosečan period plaćanja je 18 dana, u Hrvatskoj 34, Makedoniji 76, a u BiH 104 dana.

- Problem povećane nelikvidnosti, pored kašnjenja u izmirenju obaveza prema dobavljačima, povećava i zaduživanje firmi, radi održavanja tekuće likvidnosti - kaže Ratko Kuprešak, generalni direktor “Jafe” iz Crvenke. - S druge strane, kurs evra nikako ne ide naruku domaćim proizvođačima, pogotovu onom delu koji je uvozno zavisan u svom procesu proizvodnje. Ove probleme treba, pre svega, rešavati obezbeđivanjem jeftinijih izvora finansiranja privrede, kao i stabilizacijom kursa evra.

Zdravko Đuranović, brend menadžer firme “Samson”, koja se bavi prodajom tehničke robe, ističe da je nelikvidnost veliki problem, jer su njihove obaveze prema državi i inostranim dobavljačima fiksne, i tu nema pomeranja.

- Kupci od nas traže odgovarajuću fleksibilnost, ali, s druge strane, kada nama dospe faktura koja se plaća prema bankarskoj garanciji, nema odlaganja, mora da se plati - ističe Đuranović. - Kašnjenja u plaćanju kod nas su od 15 do 40 dana, u zavisnosti od valute koja je odobrena.

Dragiša Jović, direktor “Mikrosa”, firme koja se bavi živinarstvom i proizvodnjom jaja, smatra da su kašnjenja u plaćanju sada sasvim uobičajena stvar.

- Svi svima duguju, zbog čega smo u jednom zatvorenom krugu. Nekako svi moramo da se “krpimo”, a u uslovima deplasiranih cena, posebno u poljoprivredi, koje su daleko ispod realne cene proizvoda, zaista je teško opstati na tržištu - kaže Jović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik