Transport do Ripnja za Ginisa

Bez autora
Feb 06 2011

Podvig transporta najvećeg transformatora na Balkanu, težeg od 400 tona, uspešno je okončan u nedelju, kad je specijalna železnička kompozicija ušla u krug fabrike „ABS Minel“ u Ripnju.Stručnjaci ovog preduzeća do oktobra će u potpunosti revitalizovati ovaj najmoćniji blok Termoelektrane „Nikola Tesla“. Tada će „Železnice Srbije“ i preduzeće „Bora Kečić“ ponoviti poduhvat kakav se viđa jednom u dvadeset godina i vratiti ogromni transformator u Obrenovac.

Transport do Ripnja za GinisaPodvig transporta najvećeg transformatora na Balkanu, težeg od 400 tona, uspešno je okončan u nedelju, kad je specijalna železnička kompozicija ušla u krug fabrike „ABS Minel“ u Ripnju.

Stručnjaci ovog preduzeća do oktobra će u potpunosti revitalizovati ovaj najmoćniji blok Termoelektrane „Nikola Tesla“.

Tada će „Železnice Srbije“ i preduzeće „Bora Kečić“ ponoviti poduhvat kakav se viđa jednom u dvadeset godina i vratiti ogromni transformator u Obrenovac. U „Bori Kečiću“ kažu da ovaj teret ima težinu 82 afrička slona, pa nije nikakvo čudo što je putovao do Ripnja dva dana. Da bi grdosija prošla prugom, koja je doslovno škripala pod teretom, na 12 sati je zaustavljen međunarodni železnički saobraćaj od Beograda do Niša.

- Kompozicija koja prevozi transformator snage 725 megavolt-ampera teža je od 800 tona - kaže inženjer Milorad Božić, rukovodilac projekta revitalizacije.

- Reč je kolosalnom poslu u svakom segmentu, od transporta do popravke.

Transport transformatora, koji daje osminu struje u Srbiji, morao je da bude proračunat doslovno u santimetar, da bi 32-osovinski vagon mogao da uđe na fabrički kolosek preko improvizovane skretnice, zbog koje je morala da se seče pruga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik