Trećina stranih investicija realizovana u Vojvodini

Bez autora
Oct 26 2010

Od 2000. godine u Srbiju je stiglo oko 20 milijardi evra direktnih stranih investicija, od čega je preko trećine realizovano u Vojvodini. Kompanije iz Italije uložile su dve milijarde evra, grčke kompanije investirale su 1,7 miliona, iz Norveške je stiglo 1,6 milijardi evra, iz Nemačke 1,4 milijarda, dok su kompanije iz Austrije i SAD investirale po 1,3 milijarde evra.Ministarstvo ekonomije je do sada odobrilo 70 miliona evra za podsticanje 130 investicionih projekata, što će rezultirati otvaranjem 20.000 radnih mesta...

Trećina stranih investicija realizovana u VojvodiniOd 2000. godine u Srbiju je stiglo oko 20 milijardi evra direktnih stranih investicija, od čega je preko trećine realizovano u Vojvodini.

Kompanije iz Italije uložile su dve milijarde evra, grčke kompanije investirale su 1,7 miliona, iz Norveške je stiglo 1,6 milijardi evra, iz Nemačke 1,4 milijarda, dok su kompanije iz Austrije i SAD investirale po 1,3 milijarde evra.

Ministarstvo ekonomije je do sada odobrilo 70 miliona evra za podsticanje 130 investicionih projekata, što će rezultirati otvaranjem 20.000 radnih mesta. Ukupna vrednost ovih projekata iznosi 670 miliona evra. Od toga se u Vojvodini realizuje 41 projekat, što će za rezultat imati otvaranje 5.600 novih radnih mesta. Ukupna vrednost tih projekata iznosi 245 miliona evra, a vrednost dodeljenih državnih podsticaja je 14,2 miliona evra.

Prednosti Vojvodine u odnosu na ostatak Srbije su dobra infrastruktura i administrativni kapaciteti, a sa geografskog aspekta Pokrajina je bliža Evopi, što je važno za određene industrije.

U velikom broju kompanija koje su do sada investirale u Vojvodini u toku je proširenje proizvodnih kapaciteta. Očekuje se da još nekoliko velikih investitora do kraja godine donese odluku o investiranju u Vojvodini.

Od lokalnih samouprava najviše zavisi kojim će se tempom razvijati i koliko će stranih investicija privući. U Vojvodini Novi Sad, Subotica, Vršac, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Inđija i Pećinci prednjače u privlačenju investicija, ali se tu taj spisak otprilike i završava.

Mnogo je gradova i opština koje mogu i moraju da učine više na privlačenju stranih investitora i međusobnom infrastrukturnom povezivanju, u čemu će im pomoći vlade Srbije i Vojvodine.

Takođe, veoma je važno da se u periodu kada se još uvek teško živi zbog posledica ekonomske krize, uradi sve da se privuče što više investicija u Srbiju i Vojvodinu. Bez novih investicija nemoguće je popraviti spoljnotrgovinski bilans Srbije, a samim tim i imati ukupnu makroekonomsku stabilnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik