Ubrzava se sprovođenje giljotine propisa

Bez autora
Jun 04 2010

Sprovođenje "giljotine propisa" ubrzalo se u maju a taj postupak privredi donosi značajne uštede. Do sada je sprovedena 51 preporuka Jedinice za "giljotinu propisa", što privredi Srbije na godišnjem nivou obezbeđuje uštedu od oko blizu 40 miliona evra.U postupku sprovođenja su 132 preporuke i to će privredi doneti daleko veće koristi od dosadašnjih, jer većinu preporuka nije bilo moguće tačno finansijski valorizovati. Produženje trajanja putnih naloga sa 7 na 30 dana od dana izdavanja doneće uštedu od 21 miliona evra...

Ubrzava se sprovođenje giljotine propisaSprovođenje "giljotine propisa" ubrzalo se u maju a taj postupak privredi donosi značajne uštede, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Kako se navodi u majskom izveštaju, do sada je sprovedena 51 preporuka Jedinice za "giljotinu propisa", što privredi Srbije na godišnjem nivou obezbeđuje uštedu od oko blizu 40 miliona evra.

U postupku sprovođenja su 132 preporuke i to će privredi doneti daleko veće koristi od dosadašnjih, jer većinu preporuka nije bilo moguće tačno finansijski valorizovati.

Produženje trajanja putnih naloga sa 7 na 30 dana od dana izdavanja doneće uštedu od 21 miliona evra, uspostavljanje jednošalterskog sistema za prijavu i odjavu zaposlenih na obavezno socijalno osiguranje uštedeće poslodavcima i građanima blizu 15 miliona evra, a novoosnovana pravna lica će uštedeti oko 335.000 evra jer neće više imati obavezu revizije finansijskih izveštaja za godinu u kojoj su osnovana.

Jedna od preporuka koja takođe donosi uštedu od oko 150.000 evra godišnje je mogućnost da se prijave i odjave na obavezno zdravstveno osiguranje zaposlenih koji rade van sedišta poslodavca i zaposlenih koji imaju prebivalište van mesta rada, mogu vršiti, pored filijale na čijem području osiguranik ima prebivalište, i u filijali na čijem području je sedište obveznika uplate doprinosa.

Ukidanje obaveze prijave izvođenja investicionih radova u inostranstvu donosi uštedu od oko 73.000 evra, ukidanje obaveze prijave zastupanja stranih lica u zemlji štedi oko 30.000 evra, dok će ukidanje obaveze prijave pribavljanja i ustupanja prava industrijske svojine znanja i iskustva doneti uštedu od 2.000 evra, precizirano je u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik