Uspešno poslovanje kompanije "Henkel"

Bez autora
Nov 10 2010

Poslovanje kompanije “Henkel” nastavlja da se uspešno razvija i u trećem kvartalu, a rezultati su još bolji od dobrih performansi koje su zabeležili u ranijim kvartalima. Ovo je prvi kvartal u kom su dostigli prilagođenu EBIT maržu od 13 posto. Svi ogranci i poslovni sektori ove kompanije doprineli su ovom uspehu u okruženju punom izazova.Snažni brendovi i uspešne inovacije i ovog puta su doprineli odličnim rezultatima. Međutim, prilagođavanje struktura troškova i dalji napredak ka strateškim ciljevima su takođe mnogo doprineli ukupnom rezultatu.

Uspešno poslovanje kompanije Poslovanje kompanije “Henkel” nastavlja da se uspešno razvija i u trećem kvartalu, a rezultati su još bolji od dobrih performansi koje su zabeležili u ranijim kvartalima.

Ovo je prvi kvartal u kom su dostigli prilagođenu EBIT maržu od 13 posto.  Svi ogranci i poslovni sektori ove kompanije doprineli su ovom uspehu u okruženju punom izazova. Snažni brendovi i uspešne inovacije i ovog puta su doprineli odličnim rezultatima. Međutim, prilagođavanje struktura troškova i dalji napredak ka strateškim ciljevima su takođe mnogo doprineli ukupnom rezultatu.

Tokom trećeg kvartala 2010. godine Henkel je ostvario prodaju od 3.961 milijardi evra. U uslovima tržišta koje se oporavlja, ovo je rast od  13,7 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine. Nakon korekcije za kursne razlike, rast prodaje iznosi 6,4 posto. U organskim terminima, rast je bio značajnih 6,5 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Ovaj pozitivan razvoj događaja je ostvaren zahvaljujući poslovnim sektorima kompanije. Nakon blagog organskog pada prodaje u drugom kvartalu 2010. sektor deterdženti i kućna hemija  je zabeležio rast od 3,4 posto. Sektor kozmetike je opet ostvario tržišni rast prodaje od 4,6 posto. Sektor adhezivne tehnologije ostvario je skoro dvocifren organski rast od 9,7 posto u odnosu na isti period 2009. godine.

Operativni profit (EBIT) povećan je za 73 posto, sa 290 miliona na 501 milion evra. Ovaj rezultat je ostvaren prevashodno zahvaljujući značajnom poboljšanju u Sektoru adhezivi tehnologije, koji je uspeo da zadrži značajan porast zarade. Korigovani operativni profit porastao je za 27 posto, sa 407 na 517 miliona evra.

Prinos od prodaje (EBIT marža) se značajno povećao sa 8,3 na 12,7 posto. Korigovani prinos od prodaje porastao je sa 11,7 na 13 posto.

Finansijski rezultat se popravio sa -40 miliona evra na -37 miliona. Stopa poreza na dobit je bila na nivou od 26,1 posto.

Usled povećanog EBIT-a, tromesečni neto prihod se povećao za 90,6 posto, sa 180 miliona evra na 343 miliona evra. Nakon odbitka obaveza za dividende manjinskih akcionara, u ukupnom iznosu od 6 miliona evra, tromesečni neto prihod dostigao je 337 miliona evra. Korigovani tromesečni neto prihod po odbitku manjinskih interesa dostigao je 349 miliona evra u odnosu na 256 miliona ostvarenih u istom tromesečju 2009. Prinos po prefencijalnoj akciji (EPS) je dupliran sa 0,39 evra na 0,78 evra. Korigovani prinos je dostigao 0,80 evra u odnosu na 0,59 evra koliko je zabeleženo u istom tromesečju 2009. godine.

Napredak je takođe zabeležen u upravljanju neto obrtnim kapitalom. U poređenju sa istim periodom prošle godine, odnos neto obrtnog kapitala i prodaje se popravio za 2,5 posto, smanjivši se na 7,8 posto. Usled značajnog rasta neto prihoda, naša stopa pokrivenosti duga se povećala u posmatranom periodu na skoro 56 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik