Veći kreditni rejting banaka u Srbiji

Bez autora
Nov 24 2010

Međunarodna agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Fitch Ratings (Fič Rejtings) potvrdila je rejting ProCredit banke na ’’BB-’’, što je najbolja ocena koju jedna banka može dobiti u Srbiji.Nakon nedavnog unapređenja dugoročne prognoze kreditnog rejtinga naše zemlje sa ’’negativne’’ na ’’stabilnu’’, agencija Fitch Ratings je dodatno poboljšala i svoju ocenu kvaliteta i stabilnosti finansijskog poslovanja ProCredit banke. Uz brojne druge pokazatelje, ovako povoljnoj oceni rejtinga Banke doprinosi baza depozita, kao i visok nivo adekvatnosti kapitala.

Veći kreditni rejting banaka u SrbijiMeđunarodna agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Fitch Ratings (Fič Rejtings) potvrdila je rejting ProCredit banke na ’’BB-’’, što je najbolja ocena koju jedna banka može dobiti u Srbiji.
 
Nakon nedavnog unapređenja dugoročne prognoze kreditnog rejtinga naše zemlje sa ’’negativne’’ na ’’stabilnu’’, agencija Fitch Ratings je dodatno poboljšala i svoju ocenu kvaliteta i stabilnosti finansijskog poslovanja ProCredit banke.
 
Uz brojne druge pokazatelje, ovako povoljnoj oceni rejtinga Banke doprinosi baza depozita, kao i visok nivo adekvatnosti kapitala. Na rejting značajno utiče i mogućnost podrške koju banka ima od svog glavnog akcionara, ProCredit Holdinga, kao i njegovih akcionara, među kojima je više svetskih privatnih i javnih razvojnih i finansijskih fondova i organizacija.
 
Iako je u ovoj oceni sadržana i činjenica da je poslovno okruženje, odnosno ambijent u Srbiji i dalje pod pritiskom efekata svetske finansijske krize, kvalitet plasmana banke, odnosno urednost vraćanja kredita, kao i pokrivenost plasmana u kašnjenju, znatno je iznad proseka bankarskog sektora u Srbiji, što je značajna potvrda odgovorne kreditne politike i politike upravljanja rizicima koju sprovodi menadžment Banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik