Vlada najavila paket mera za cene hrane

Bez autora
Nov 23 2010

Ministarstva trgovine i usluga i poljoprivrede trebalo bi da sastave predlog mera koje bi dovele do stabilizacije cena hrane, koje su u prethodnom periodu znatno doprinele ukupnom rastu cena i inflaciji.Na sastanku je dogovoreno definisanje novih mehanizama i mera koji bi stabilizovale situaciju na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ali i temeljno preispitivanje postojećeg sistema robnih rezervi, kako bi se omogućilo da država kupovinom pojedinih proizvoda u periodima niskih cena i njihovom prodajom kada su te cene na tržištu visoke, doprinese njihovoj stabilnosti.

Vlada najavila paket mera za cene hraneMinistarstva trgovine i usluga i poljoprivrede trebalo bi da sastave predlog mera koje bi dovele do stabilizacije cena hrane, koje su u prethodnom periodu znatno doprinele ukupnom rastu cena i inflaciji, odlučeno je na jučerašnjem sastanku premijera Mirka Cvetkovića, guvernera NBS Dejana Šoškića i ministara trgovine i poljoprivrede Slobodana Milosavljevića i Saše Dragina.

Na sastanku je dogovoreno, kako je napisano u vladinom saopštenju, „definisanje novih mehanizama i mera koji bi stabilizovale situaciju na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda“, ali i temeljno preispitivanje postojećeg sistema robnih rezervi, kako bi se omogućilo da država kupovinom pojedinih proizvoda u periodima niskih cena i njihovom prodajom kada su te cene na tržištu visoke, doprinese njihovoj stabilnosti.

Osim toga, dogovoreno je da se sagledaju i kratkoročne mere koje se tiču efikasnijeg delovanja antimonopolske politike. „Najavljen je paket mera za smanjenje rasta cena u 2011, kako bi se umanjio efekat poskupljenja prehrambenih proizvoda na rast inflacije,“ rekao je juče na okruglom stolu u Tanjugu ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec. On je istakao da je rast cena hrane jedan od glavnih generatora inflacije u ovoj godini, ali i da će se efekti tog rasta odraziti i na inflaciju početkom sledeće godine.

„Desila se paradoksalna situacija da je Srbija u ovoj godini imala suficit u izvozu hrane od oko tri milijarde dolara, ali je najveći deo troškova domaćinstava odlazio upravo na kupovinu hrane, koja je u prvoj polovini godine neznatno poskupela, da bi u trećem kvartalu došlo do velikog rasta cena hrane, što je podstaklo inflaciju,“ rekao je Bajec.

Ekonomski savetnik premijera naglasio je da očekuje da će u procesu približavanja Srbije EU, snižavanje carinskih barijera i konkurentnost na tržištu dovesti do stabilizacije cena i to ne samo prehrambenih proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik