Broj prodanih komercijalnih nekretnina u Sloveniji najniži od 2015.

Bez autora
Jun 30 2024

Cijene poslovnih nekretnina u prvom su ovogodišnjem tromjesečju porasle za 11,5 posto.

U ovom su tromjesečju, nakon pada u zadnjem kvartalu prošle godine, porasle cijene ureda i poslovno-uslužnih prostora.

U međuvremenu je broj prodaja naglo pao i bio je najniži od 2015. godine, objavio je danas statistički ured.

Tromjesečni broj prodanih poslovnih objekata dosegao je 139. Taj se broj postupno smanjivao već 2022. i 2023. godine, a posebno je izražen pad u posljednjem kvartalu za četvrtinu u odnosu na prethodni. Ukupna vrijednost prodanih nekretnina u prvom tromjesečju bila je najniža dosad, unatoč njihovim višim cijenama.

Ukupnom rastu cijena u prvom tromjesečju ove godine pridonijela su poskupljenja poslovnih i uslužnih prostora za 13,5 posto te ureda za 10 posto. Unatoč tromjesečnim oscilacijama cijena, nastavljen je trend njihova postupnog rasta koji traje od sredine 2020. godine.

Prema statistici, cijene ureda u prvom ovogodišnjem tromjesečju bile su za 55,2 posto više nego u 2015., a cijene poslovno-uslužnih prostora za 47,6 posto.

U međugodišnjoj usporedbi, u prvom tromjesečju ove godine cijene komercijalnih nekretnina porasle su 11. kvartal zaredom. Ovaj put bile su veće za 16,2 posto, ponajviše zbog poskupljenja trgovačkih i uslužnih objekata koji su poskupjeli za 28,4 posto. Cijene ureda bile su više za 5,1 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik