Stambene nekretnine u Sloveniji u prvom tromjesečju poskupjele 6,3 posto

Bez autora
Jun 26 2024

Stambene su nekretnine u prvom tromjesečju ove godine na tromjesečnoj razini skuplje za 1,2 posto, a na godišnjoj za 6,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Objavljeni su i revidirani podaci za 2023. godinu koji su pokazali da je lani prodano 840 novih stambenih nekretnina, odn. 515 više od originalne objave.

Nove stambene nekretnine na tromjesečnoj su razini pojeftinile 7,6 posto. Time je prekinut trend rasta zabilježen u prethodna tri kvartala, navode statističari. U odnosu na posljednje tromjesečje prošle godine, cijene novih stanova pale su za 7,9 posto, a cijene novih obiteljskih kuća za 5,3 posto.

Cijene rabljenih stambenih nekretnina na tromjesečnoj su razini bile više za 2,7 posto. Rabljeni stanovi skuplji su za 3,2 posto, a rabljene obiteljske kuće za 2 posto.

Cijene rabljenih stanova u tromjesečnoj usporedbi najviše su porasle u Mariboru (za 2,8 posto) i Ljubljani (za 2,3 posto), a u ostatku Slovenije za 2,1 posto.

U međugodišnjoj usporedbi najviše su poskupjeli stanovi u novogradnji, i to za 11,9 posto. Slijede rabljeni stanovi (za devet posto), rabljene obiteljske kuće (za 3,5 posto) i nove obiteljske kuće (za pola posto).

Ukupna vrijednost svih prodanih stambenih nekretnina u prvom kvartalu ove godine iznosila je 340,4 milijuna eura. To je bilo za petinu manje od ukupne vrijednosti svih prodaja u zadnjem tromjesečju prošle godine (424,5 milijuna eura) i 15 posto manje od vrijednosti prodaje u prvom kvartalu prošle godine (397,1 milijun eura).

Prodano je ukupno 2.057 stambenih nekretnina, odn za oko petinu manje nego u prethodnom kvartalu.

Broj prodaja rabljenih stambenih nekretnina smanjen je za 18 posto na tromjesečnoj razini. Prodane su 1.893 rabljene stambene nekretnine, a ukupna vrijednost prodaje bila je 294 milijuna eura. Prodano je oko 160 novih stambenih objekata ukupne vrijednosti oko 46,4 milijuna eura.

Statistički ured objavio je i revidirane podatke za 2023. godinu, nakon što je naknadno dobio podatke od Geodetske uprave Republike Slovenije o većem broju prodaja novih stanova i kuća. Cijene novih stambenih nekretnina prošle su godine porasle za 10,1 posto (u početku 8,4 posto). Prema revidiranim podacima novi su stanovi poskupjeli za 10,2 posto (prvotno osam posto), a nove obiteljske kuće za 9,4 posto (prvotno 9,5 posto).

Prodano je oko 840 novih stambenih nekretnina (prvotno 325), a njihova ukupna vrijednost bila je 273,8 milijuna eura (prvotno oko 90,3 milijuna eura).

Cijene stambenih nekretnina u prvom su tromjesečju bile 93,5 posto više od prosjeka 2015. godine. Nove stambene nekretnine skuplje su 62 posto, i to novi stanovi za 80 posto, a nove kuće za 43 posto. Rabljene stambene nekretnine poskupjele su za nešto manje od 100 posto, pri čemu su rabljeni stanovi porasli za 111 posto, a rabljene kuće za 80 posto. Cijene robe široke potrošnje u tom su razdoblju porasle za 28 posto, rekao je danas na konferenciji za novinare u Ljubljani predstavnik za odnose s medijima Statističkog ureda Martin Bajželj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik