Što je razlog vrtoglavog rasta cijena nekretnina od 62 posto?

Bez autora
Jul 21 2024

Prema podacima Eurostata, Hrvatska je pri europskom vrhu po rastu cijena nekretnina i najmova.

U proteklih pet godina cijene su porasle čak 62 posto, a najmova 18 posto, što je dvostruko više od prosjeka Europske unije.

Ova zagrebačka zgrada tek se gradi, a stanovi su odavno prodani. Poznato je da novogradnja brzo plane, iako cijene kvadrata nikad nisu bile skuplje.

- Promet nekretninama pada, potražnja pada, više je razloga usporavanju tržišta od kamatnih stopa, obuzdavanja inflacije, a i razlog je previsoka cijena nekretnina. Utječe na to i turizam i nedostatak prostora za najam, pojasnio je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Hrvatska po trendovima na tržištu nekretnina odskače od prosjeka Eurozone. Ondje cijene nekretnina blago padaju, a kod nas na godišnjoj razini rastu oko devet i pol posto. Ne iznenađuje stoga naša loša pozicija na europskoj ljestvici kada je riječ o rastu cijena nekretnina.

- Nemamo dovoljno ponude od zadnje nekretninske krize, mi smo imali jednu od najdužih ekonomska kriza u Europi, izgubili smo cijeli građevinski sektor, nismo gradili i kada je krenuo oporavak tržišta, potražnja se akumulirala. Dodatno je potražnja bila stimulirana padom nezaposlenosti, rastom BDP-a, povijesno niskim kamatnim stopama i ono najvažnije - porastom i zamahom turističke aktivnosti, ustvrdila je vlasnica agencije za nekretnine Lana Mihaljinec Knežević.

Svaku treću nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci

Svaku treću nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci. I Hrvati svoje nekretnine često pretvaraju u apartmane pa je ponuda stanova slaba.

- To je posljedica dugogodišnjeg zanemarivanja stanogradnje u gradovima, planiranja u gradovima, ali i nedostatak poreznog opterećenja na rentijerski koncept stvaranja dohotka iz nekretnina. Hrvatska ima paradoks da oko 30-tak posto stambenih jedinica nije useljeno i naseljeno, već je namijenjeno iznajmljivanju, istaknuo je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Pad prodaje nekretnina, nažalost, ne donosi snižavanje cijena, što očekuju kupci. Investitori su neskloni tomu pa naše tržište nekretnina i dalje ostaje nestabilno uz najveći rast cijena u Europskoj uniji nakon Mađarske i Litve.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik