Stranci hrle u ovaj grad: Početna cena kuće 3 evra – da, 3 evra

Bez autora
Jun 25 2024

Sicilijanski gradić Sambuca di Sicilia nakon vrlo uspešnih prodaja 2019. i 2021. priprema i novu licitaciju gradskih nekretnina.

Italijanski gradići već godinama polako nestaju i sad su počeli nuditi razne pogodnosti kako bi privukli nove stanovnike, na primer, prodaja kuće za evro.

I premda se neki gradići muče da privuku kupce, neki jednostavno imaju više kupaca od nekretnina ponuđenih na prodaju.

Sicilijanski gradić Sambuca di Sicilia nakon vrlo uspešnih prodaja 2019. i 2021. priprema i novu aukciju gradskih nekretnina, s tim da će sad početna cena po domu biti tri evra.

Stranci hrle u ovaj gradić

"Stranci doslovce hrle u grad da kupe dom", rekao je novoizabrani gradonačelnik Giuseppe Cacioppo. Usto, gradonačelnik takođe podstiče potencijalne kupce da posete ovo područje i provere 12 ili više domova koji će sad biti na prodaju.

Trenutak je savršen jer je u Italiji trenutno mnogo turista i zainteresovanih kupaca, a i oni koji nameravaju da posete državu u proleće i leto mogu takođe razgledati nekretnine.

Cacioppo takođe navodi da nekretnine sad dostupne su "statički i strukturalno stabilne", ali zahtevaju renovaciju.

Gradić Sambuca je postao međunarodno poznat 2019. kad je CNN objavio reportažu o prodaji 16 nekretnina po početnoj ceni od jednog evra. Dve godine kasnije, gradić je licitirao nove nekretnine, ovaj puta po početnoj ceni od dva evra po nekretnini.

Iskustvo prve prodaje

Prva prodaja privukla je međunarodne kupce i u gradić i područje se slilo oko 20 miliona evra (prihodi pansiona, novih trgovina, prometi od ugovora s graditeljima, arhitektima, inženjerima, dizajnerima interijera i javnih beležnika).

Ono što je takođe znatno olakšalo prodaju gradskih nekretnina je činjenica da je grad bio vlasnik prodavanih domova, dok u drugim raseljenim italijanskim gradićima, n primer srednjovjekovnom selu Patrica, takve licitacije su vrlo složene jer grad ne uspeva pronaći sve pravne naslednike i rešiti imovinsko-pravne odnose.

Gradska vlast Sambuce preuzela je vlasništvo nad napuštenim gradskim kućama nakon potresa u obližnjoj dolini Belice 1969. zbog kojega su se brojni stanovnici raselili.

Većina kuća ima i balkone sa ogradom i pogledom na popločene uličice i panoramske terase, ali i izvorna, zeleno obojena drvena vrata ukrašenih svodova i prozora.

Međutim, velika većina ih je ispunjena zaboravljenim stvarima i hrpama prašnjavog i polomljenog pokućstva i nameštaja te zahteva opsežno renoviranje. U zavisnosti od zatečenog stanja, renovacija najčešće košta između početnih 30.000 evra za jednostavnu adaptaciju pa sve do 200.000 evra ako kupac želi kuću pretvoriti u luksuznu oazu za odmor.

Zanima li vas nekretnina u Sambuci, znajte da se od vas očekuje polog od 5000 € koji, ako ne uspete kupiti nekretninu, vam se vraća. Naravno, ako vaša ponuda bude najizdašnija, 5.000 evra postaje osiguranje depozita.

Kvaka je u tome što se kupovinom kupac obvezuje da će renovirati nekretninu unutar tri godine inače osiguranje depozita prelazi u vlasništvo grada. Ali, gradska vlast je bila vrlo otvorenog uma prema dogovorenim rokovima zbog prethodne pandemije koronavirusa i dopušta više vremena da se odradi renovacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik