Zašto poslovni prostori zvrje prazni?

Bez autora
Jun 17 2024

Veliki je izbor praznih poslovnih prostora u Banjaluci.

Oni su i najlošiji segment tržišta nekretnina, kažu stručnjaci iz ove oblasti, prenosi RTV BN.

U Gospodskoj ulici, na jednoj od najatraktivnijih lokacija, jedan preko puta drugog dva su prazna poslovna prostora. Oni već duže vremena čekaju na izdavanje.

Ovakvih poslovnih prostora u Banjaluci je sve više, gotovo na svakom koraku.

Veća je ponuda poslovnih prostora u odnosu na potražnju ističu stručnjaci za nekretnine. Promenile su se i navike kupaca pa se fokus pomerio u tržne centre.

"Došlo je do neke vrste hiperponude poslovnih prostora. Paralelno s tim provredna aktivnost nije toliko razvijena, nema dovoljno novih firmi, nema dovoljno pravnih lica i investitora koji otvaraju nove firme i došli smo u situaciju da je poslovni prostor sada jeftiniji nego stan što nekad nije bio slučaj", rekao je  Dragan Milanović, agent Agencije za nekretnine.

Došlo je do pada potrošnje građana, a sve manje je stranih ulaganja, ocenjuju ekonomisti.

"Češći razlozi su i visoke cene koje određuju vlasnici tih prostora što firme i delatnosti ne mogu da podnesu" , izjavio je Saša Grabovac, predsednik Udruženja ekonomista SWOT.

"Poslovna klima nije dobra, partneri odnosno stranci nas zaobilaze, imamo čitav niz aktivnosti koje se vežu za političku situaciju koje odvraćaju ljude i od potrošnje", smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Nema evidencije koliko je praznih poslovnih prostora u Banjaluci, Upravo oni koji se nalaze u centru Grada gde svakodnevno prolaze turisti ne šalju pozitivnu sliku ni o Banjaluci, ni o njenoj privredi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik