Zemljišne knjige napokon su digitalizirane i ujedinjuju se s katastrom

Bez autora
Jun 25 2024

Uskoro bismo mogli imati pouzdane podatke o vlasništvu nad nekretninama.

Zemljišne knjige napokon su digitalizirane i ujedinjuju se s katastrom. Izmjenom i dopunom Zakona o zemljišnim knjigama, koja je u Saboru prošla prvo čitanje, proširuju se i ovlasti javnih bilježnika i odvjetnika, kojima će se zahtjevi za upis i promjenu podataka moći podnositi putem interneta.

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić u Dnevniku HTV-a kazao je kako će se programom koji je započeo prošle godine obuhvatiti gotovo 600 tisuća hektara građevinskog područja Republike Hrvatske. 

- Tim aktivnostima će se srediti prvenstveno katastar i zemljišne knjige. Prilično smo zadovoljni s onim što radimo. Prošle godine smo zapravo tek započeli program. Ove godine već imamo prve rezultate. Na području 29 jedinica lokalne samouprave smo prošle godine započeli aktivnosti. Na području 60 katastarskih općina. Za sve te katastarske općine je elaborat katastarskih izmjera završen i u tijeku su administrativna postupanja koja će dovesti do novog katastra i nove zemljišne knjige, kazao je.

- Ove godine smo otpočeli novi godišnji program kojeg je opet donijela Vlada Republike Hrvatske za 2024. godinu i obuhvatili smo tim programom novih 66 katastarskih općina na području 45 jedinica lokalne samouprave. Sveukupno, dakle, negdje blizu 400 tisuća katastarskih čestica i negdje oko 70 tisuća hektara, kazao je.

Rekao je kako je na tako velikom projektu puno izazova, a jedan od najvećih je suradnja s vlasnicima, odnosno sa strankama na terenu. 

- Važno je imati stranku na terenu, imati ju na katastarskoj čestici, i ovim putem se pozivaju svi oni, na čijim područjima se katastarske izmjera provodi, da budu aktivan sudionik katastarske izmjere. Jer samo tako ćemo se dovesti u situaciju da će podatak biti najbolji. 

Ono što bismo eventualno još možda mogli izdvojiti, to je da se radi o projektu u koji je uključeno više ministarstava, rekao je.

Rekao je kako se trenutno provodi nacionalna kampanja informiranja javnosti.

- Ono što građani trebaju, mogu i bit će informirani na mnoge načine. Jedan od načina su javni skupovi koji se održavaju u jedinicama lokalne samouprave. U svakom slučaju, svaki građanin će biti informiran kada i gdje ćemo, u kojem trenutku ćemo provoditi katastarsku izmjeru. Od toga smo osnovali i posebnu jednu web stranicu www.visegodisnjiprogram.dgu.hr gdje se mogu pronaći sve relevantne informacije kako bi ljudi, kada dobiju poziv, znali o čemu je riječ i kako bi se odazvali na svoju parcelu, bili u određeno zakazano vrijeme na svojoj parceli i pokazali granice svoga zemljišta, pojašnjava.

- Mi u ovome programu odabiremo ona područja koja su najugroženija u smislu kvalitete podataka. Kako bismo ta područja zapravo stavili na višu razinu, unaprijedili podatke. Da, vrlo često su razlike između službenih evidencija onoga što je zateknemo na terenu velike i to je zapravo razlog i situacija gdje se opravdava da se na tom području provodi katastarska izmjera i da se odabiru ona područja kako bi se provodila i strategija Vlade Republike Hrvatske u smislu ravnomjernog razvoja Republike Hrvatske, rekao je.

- Svaki građanin će imati svoju nekretninu opisanu po geodetskim metodama točno i precizno. A jednako tako će u zemljišnim knjigama biti upisana stvarna prava i stvarne osobe koje stvarno drže te parcele na terenu. 

Jednako tako lokalna samouprava će imati koristi od ovoga projekta na način da će biti konkurentniji ka europskim fondovima. Jednako tako će biti olakšano prostorno planiranje, zaštita okoliša i mnoge druge koristi koje dovode do takve situacije da katastar i zemljišna knjiga su ključne evidencije, odnosno temeljni registri ove države, zaključio je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik