Cene u poljoprivredi duplirane

Bez autora
Oct 24 2010

Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda u Srbiji ove godine, uprkos dobrom i kvalitetnom rodu svih glavnih sirovina, praktično su duplirane u odnosu na lanjski nivo. Očekuje se da će rebalansom budžeta za ovu i budžetom za iduću godinu biti obezbeđena veća sredstva za agrar kako bi se stekli uslovi za veću proizvodnju u poljoprivredi. Na taj način bi trajnije i mnogo kvalitetnije, nego što se postiže administriranjem kroz uredbe ili interventnim uvozom, rešili problem nedovoljnih količina nekih vitalnih proizvoda na tržištu i naravno stvorili uslove za stabilizaciju cena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Cena pšenice je veća od 20 dinara za kilogram, a lani je u ovo vreme bila ispod 10 dinara. Značajno je povećana i cena kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe i svih ostalih primarnih poljoprivrednih proizvoda i zbog toga je u posebno teškom položaju stočarska proizvodnja. U vrlo teškim uslovima i sa skromnim agrarnim budžetom, čak i sa nedovoljno kvalitetnom raspodelom tog budžeta, manje para otišlo stočarstvu nego što bi trebalo, posebno onima koji se bave proizvodnjom mleka.

Cene u poljoprivredi dupliraneCene primarnih poljoprivrednih proizvoda u Srbiji ove godine, uprkos dobrom i kvalitetnom rodu svih glavnih sirovina, praktično su duplirane u odnosu na lanjski nivo, izjavio je za Tanjug ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

Milosavljević je izrazio očekivanje da će rebalansom budžeta za ovu i budžetom za iduću godinu biti obezbeđena veća sredstva za agrar kako bi se stekli uslovi za veću proizvodnju u poljoprivredi.

„Na taj način bi trajnije i mnogo kvalitetnije, nego što se postiže administriranjem kroz uredbe ili interventnim uvozom, rešili problem nedovoljnih količina nekih vitalnih proizvoda na tržištu i naravno stvorili uslove za stabilizaciju cena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda”, istakao je ministar trgovine.

„Cena pšenice je veća od 20 dinara za kilogram, a lani je u ovo vreme bila ispod 10 dinara. Značajno je povećana i cena kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe i svih ostalih primarnih poljoprivrednih proizvoda i zbog toga je u posebno teškom položaju stočarska proizvodnja”, rekao je ministar trgovine.

Milosavljević je upozorio i da je „u vrlo teškim uslovima i sa skromnim agrarnim budžetom, čak i sa nedovoljno kvalitetnom raspodelom tog budžeta, manje para otišlo stočarstvu nego što bi trebalo, posebno onima koji se bave proizvodnjom mleka”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik