Delta agrar uložio 20 miliona evra u voćnjak u Čelarevu

Bez autora
Aug 25 2010

Kompanija Delta agrar saopštila je danas da će sa 175 hektara plantaže jabuka u Čelarevu ove godine imati rod od 4.000 tona, što je za 60 odsto više nego 2009. kada je rod bio 2.500 tona. Ove godine voćnjak je proširen za 50 hektara, a puštanjem u rad hladnjače, kapaciteta 6.000 tona u septembru, biće završena prva faza izgradnje tog voćnjaka. Od 2007. do sada u voćnjak i savremenu ULO hladnjaču, sa kontrolisanom atmosferom, odnosno temperaturom i procentom kiseonika i azota, Delta agrar je uložio 20 miliona evra. Planirano je da se voćnjak proširi na 600 hektara do 2015. godine, a kapacitet hladnjače udvostruči na 12.000 tona, što će povećati investicju na 40 miliona evra. Delta agrar ove godine očekuje izvoz oko 10.000 tona jabuka na rusko tržište iz sopstverne proozvodnje i otkupa, što je tri puta višse nego 2009. godine, kada je izvezeno oko 2.700 tona.

Delta agrar uložio 20 miliona evra u voćnjak u ČelarevuKompanija Delta agrar saopštila je danas da će sa 175 hektara plantaže jabuka u Čelarevu ove godine imati rod od 4.000 tona, što je za 60 odsto više nego 2009. kada je rod bio 2.500 tona.

Ove godine voćnjak je proširen za 50 hektara, a puštanjem u rad hladnjače, kapaciteta 6.000 tona u septembru, biće završena prva faza izgradnje tog voćnjakaa, rekao je novinarima generalni direktor Delta agrara Milan Grgurević prilikom početka berbe jabuka. Kako je istakao, od 2007. do sada u voćnjak i savremenu ULO hladnjaču, sa kontrolisanom atmosferom, odnosno temperaturom i procentom kiseonika i azota, Delta agrar je uložio 20 miliona eva.

Proširenje

Planirano je da se voćnjak proširi na 600 hektara do 2015. godine, a kapacitet hladnjače udvostruči na 12.000 tona, što će povećati investicju na 40 miliona evra, kazao je Grgurević. Delta agrar, kazao je, ove godine očekuje izvoz oko 10.000 tona jabuka na rusko tržište iz sopstverne proozvodnje i otkupa, što je tri puta višse nego 2009. godine, kada je izvezeno oko 2.700 tona.

Prošle godine cena jabuke izvezene u Rusiju bila je 45 centi po kilogramu, rekao je Grgurević, ali nije mogao da kaže kolika će biti ove godine. Grgurević je naglasio da će prosečan rod sorti "gala" i "breburn" ove godine biti 50 tona po hektaru, što je tri puta više od prosečnog roda koji se ostvaruje u Srbiji i tri tone po hektaru više negu u Deltinom voćnjaku prošle godine.

Prošle godine proizvođačka cena jabuke u voćnjaku u Čelarevu bila je 24 dinara za kilogram, a ove godine biće ispod 20 dinara, kazao je on i precizirao da u tu cenu nisu uračunati ambalaža, transport, čuvanje, pakovanje i berba.

Otkupna cena

Grgurević je kazao da je prošle godine otkupna cena bila od 18 do 19 dinara po kilogramu jabuke, a ove godine očekuje da će biti nešto manja od 35 dinara zbog slabijeg roda. Prema procenama Delta agrara, rod jabuke ove godine u Srbiji i regionu umanjen je od 30 do 40 odsto.

Na plantaži u Čelarevu gaje se i jabuke sorti "crveni delišes", "zlatni delišes" i "greni smit", a stabla su stara od godinu do četiri godine. Grgurević je kazao da će ove godine Delta agrar nastavti otkup jabuka od individualnih proizvođača i prvi put ponuditi uslužno čuvanje u hladnjači i kalibriranje jabuka.

Sve jabuke koje budu ubrate prvog dana berbe u voćnjaku u Čelarevu biće poklonjenje Domu za decu bez roditeljskog staranja u Veterniku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik