Dragin: Pšenice i za izvoz

Bez autora
Jun 29 2010

Ovogodišnji rod pšenice će biti "sašvim dovoljan za domaće potrebe", a preostaće i za izvoz. Sigurno neće biti potrebe za uvozom. Jesenas hlebnim žitom zasejano je 480.000 hektara, a rod, što se tiče prinosa po hektaru, biće veći od prošlogodišnjeg. Zbog lošeg vremena, prema sadašnjim analizama, očekuje se da će rod biti umanjen za deset odsto. Jako je važno da sledećih dana bude dovoljno vetra da prosuši zemlju i klas i da bude toplo vreme, da ne dođe do razvoja bolesti. Što se tiče kvaliteta, rod nije značajno ugrožen. Ministarstvo poljoprivrede će se "aktivno uključiti u kampanju žetve", tako što će obezbediti javna skladišta za 300.000 tona ovogodišnjeg roda pšenice, uz još 300.000 koje će na jesen biti spremne da prime kukuruz. Veoma je bitno što je ove godine počeo pilot projekat uvođenja hladnjača u sistem javnih skladišta. Javna skladišta služe da poljoprivrednici koji nisu zadovoljni cenom pšenice mogu da predaju svoj rod, a da na osnovu roda, količine i kvaliteta dobiju kredit sa svega tri odsto kamate na godišnjem nivou.

Dragin: Pšenice i za izvozMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin izjavio je danas Tanjugu da će ovogodišnji rod pšenice, biti "sašvim dovoljan za domaće potrebe", a da će preostati i za izvoz.

"Sigurno neće biti potrebe za uvozom", rekao je Dragin, koji je danas posetio Svilajnac u okviru obeležavanja Dana opštine. On je objasnio da je jesenas hlebnim žitom zasejano 480.000 hektara, a da će rod, što se tiče prinosa po hektaru, biti veći od prošlogodišnjeg.

Rod biti umanjen za deset odsto

Zbog lošeg vremena, prema sadašnjim analizama, očekujemo da će rod biti umanjen za deset odsto, rekao je Dragin i ocenio da je "jako važno da sledećih dana bude dovoljno vetra da prosuši zemlju i klas i da bude toplo vreme, da ne dođe do razvoja bolesti".

Što se tiče kvaliteta, rod nije značajno ugrožen, oceni je ministar. On je istakao da će se Ministarstvo poljoprivrede "aktivno uključiti u kampanju žetve", tako što će obezbediti javna skladišta za 300.000 tona ovogodišnjeg roda pšenice, uz još 300.000 koje će na jesen biti spremne da prime kukuruz.

Dragin je istakao i da je "veoma bitno što je ove godine počeo pilot projekat uvođenja hladnjača u sistem javnih skladišta".

Javna skladišta služe da poljoprivrednici koji nisu zadovoljni cenom pšenice mogu da predaju svoj rod, a da na osnovu roda, količine i kvaliteta dobiju kredit sa svega tri odsto kamate na godišnjem nivou, objasnio je Dragin.

"Na takav način oni premošćuju deo godine dok ne prodaju pšenicu, odnosno dok se cena pšenice ne poveća. Drugim rečima, oni na taj način biraju kada će da prodaju pšenicu, a za to vreme koriste sredstva banaka sa svega tri odsto kamate", rekao je Dragin.

Ako je infalacija devet odsto, onda se više isplati na ovakav način čuvati robu, a ne prodati je, pa cuvati novac "u kešu", objasnio je on. Dragin je istakao da će ministarstvo subvencionisati javna skladišta i tako još više izaći u susret poljoprivrednicima.

Velika šansa u organskoj poljoprivredi


Ministar poljoprivrede takođe je izjavio da je velika šansa Srbije u proizvodnji organski zdrave hrane, "čije je cena na svetskom tržištu dva do pet puta veća, od standardne poljoprivredne proizvodnje".

"Srbija ima oko 600.000 hektara zemljišta koje se može privesti proizvodnji organske zdrave hrane", rekao je Dragin na otvaranju Poljoprivrednog fakulteta biološki zdrave hrane u Svilajncu.

On je podsetio da Srbije godišnje izveze poljoprivrednih proizvoda u vrednosti većoj od dve milijarde dolara i da je suficit u razmeni sa inostranstvom oko 650 miliona dolara, a sa zemljama Evropske unije pola milijarde dolara.

"Jedina smo zemlja u regionu koja ima suficit u razmeni, kada je reč o poljoprivrednoj proizvodnji, i lako se može izračunati, koliko bi više zarađivali od izvoza organski zdrave hrane", rekao je on.

Lokalne samouprave, koji razmišljaju na ovakav način, kao Svilajnac koji otvara fakultet biološki zdrave hrane, i koje žele da uvećaju profit svojih poljoprivrednih proizvođača kroz znanje, tehnološke postupke, na moderan način, "uvek će imati podršku, iskrenog i dobrog prijatelja u Ministarstva poljoprivrede", zaključio je Dragin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik