Dragin: Rekordan izvoz suncokreta i kukuruza

Bez autora
Aug 17 2010

Ove godine se očekuje rekordan izvoz poljoprivrednih proizvoda, naročito suncokreta, soje i kukuruza. Srbija je prošle godine ostvarila rekordan suficit u razmeni sa inostranstvom od 650 miliona dolara. Potpisivanje trgovinskih sporazuma ili sporazuma o saradnji s drugim državama, dovelo je do veće cirkulacije znanja i robe i na taj način krčimo Srbiji put ka izvozu poljoprivrednih proizvoda. Ove godine će po vrednosti definitivno biti rekordan izvoz poljoprivrednih proizvoda, pogotovo ratarskih kultura koje su ove godine dobre. Pogotovo suncokret, kukuruz i soja, koji pokazuju izuzetno veliki kapacitet. Naravno, suncokret će se prerađivati u ulje i na takav način izvoziti, kao i ono što će se prerađivati u proizvode od sojinog zrna. I što se tiče zrna kukuruza, tu ćemo ove godine sigurno, zabeležiti rekordan iznos. Ove godine zbog situacije na svetskom tržištu i aktuelnih događaja u Rusiji profitirali su proizvođači pšenice, pošto je njena cena znatno skočila.

Dragin: Rekordan izvoz suncokreta i kukuruzaOve godine se očekuje rekordan izvoz poljoprivrednih proizvoda, naročito suncokreta, soje i kukuruza, kaže ministar poljoprivrede Saša Dragin.

On je rekao da je Srbija prošle godine ostvarila rekordan suficit u razmeni sa inostranstvom od 650 miliona dolara.

„Potpisivanje trgovinskih sporazuma ili sporazuma o saradnji s drugim državama, dovelo je do veće cirkulacije znanja i robe i na taj način krčimo Srbiji put ka izvozu poljoprivrednih proizvoda“, naglasio je Dragin, a preneo FoNet.

„Mislim da će ove godine po vrednosti definitivno biti rekordan izvoz poljoprivrednih proizvoda, pogotovo ratarskih kultura koje su ove godine dobre. Pogotovo suncokret, kukuruz i soja, koji pokazuju izuzetno veliki kapacitet. Naravno, suncokret će se prerađivati u ulje i na takav način izvoziti, kao i ono što će se prerađivati u proizvode od sojinog zrna. I što se tiče zrna kukuruza, tu ćemo ove godine sigurno, zabeležiti rekordan iznos“, kazao je Dragin.

Ministar poljoprivrede navodi i da su ove godine zbog situacije na svetskom tržištu i aktuelnih događaja u Rusiji profitirali proizvođači pšenice, pošto je njena cena znatno skočila.

„Mi imamo značajnu količinu, između 400.000 i 500.000 tona, koja može da ide u izvoz. Ukoliko cena pšenice bude nastavila da raste, to će doneti izuzetno dobru zaradu našoj zemlji“, zaključio je ministar poljoprivrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik