Država sufinancira otkup 17.000 tona grožđa

Bez autora
Nov 14 2010

Zbog neispunjene kvote Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja ponovno je raspisalo javni natječaj za sufinanciranje troškova otkupa grožđa. Pravo sudjelovanja imaju domaće pravne osobe, a sufinancirat će se otkup do 17.000 tona ovogodišnjeg hrvatskog grožđa. U natječaju ne mogu sudjelovati pravne osobe koje su zaprimile obavijest o udovoljavanju uvjetima natječaja za sufinanciranje troškova otkupa grožđa, objavljenog 4. listopada ove godine. Prijave se podnose Agenciji za plaćanja u poljoprivredi u roku od 12 dana od objave natječaja. Ministarstvo će potpisati ugovore s otkupljivačima nakon dostavljene dokumentacije o izvršenom otkupu, koja se mora zaprimiti najkasnije do 10. prosinca. Otkupljivač je obvezan vlasniku grožđa isplatiti cjelokupnu vrijednost isporučenog grožđa najkasnije do 30. lipnja 2011. godine.

Država sufinancira otkup 17.000 tona grožđaZbog neispunjene kvote Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja ponovno je raspisalo javni natječaj za sufinanciranje troškova otkupa grožđa.

Pravo sudjelovanja imaju domaće pravne osobe, a sufinancirat će se otkup do 17.000 tona ovogodišnjeg hrvatskog grožđa. U natječaju ne mogu sudjelovati pravne osobe koje su zaprimile obavijest o udovoljavanju uvjetima natječaja za sufinanciranje troškova otkupa grožđa, objavljenog 4. listopada ove godine.

Prijave se podnose Agenciji za plaćanja u poljoprivredi u roku od 12 dana od objave natječaja. Ministarstvo će potpisati ugovore s otkupljivačima nakon dostavljene dokumentacije o izvršenom otkupu, koja se mora zaprimiti najkasnije do 10. prosinca. Otkupljivač je obvezan vlasniku grožđa isplatiti cjelokupnu vrijednost isporučenog grožđa najkasnije do 30. lipnja 2011. godine.

Podsjetimo, domaći proizvođači grožđa ove su godine došli u velike neprilike jer su otkupljivači ponudili gotovo upola manju otkupnu cijenu grožđa nego lani. Kilogram grožđa stajao je manje od dvije kune iako je realna otkupna cijena trebala biti oko tri kune. Zanimljivo da domaćeg grožđa nema ni na gradskim tržnicama u Zagrebu, nego se prodaje ono iz uvoza koje stoji od sedam do 18 kuna po kilogramu.

Problem je što su vinski podrumi ostali puni još od lani pa nije bilo interesa vinarija za otkup ovogodišnjeg grožđa. Uz to, postoji trend većeg uvoza jeftinih vina pa domaći proizvođači ne mogu više prodati svoje vino na tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik