Farmeri: Još korak do propasti

Bez autora
Jul 30 2010

Ako država dozvoli uvoz mleka u prahu, to će biti korak ka definitivnoj propasti proizvodnje mleka u Srbiji, upozoravaju vlasnici farmi mlečnih krava. Proizvodnja mleka u Evropskoj uniji izuzetno je jaka, a naša proizvodnja je na tako niskom nivou da bi uvoz značio kraj mlečnog govedarstva u Srbiji. Uvoz mleka u prahu, bez dažbina, podsećamo, zatražili su predstavnici konditorske industrije, jer je cena ove sirovine u Srbiji i do 30 odsto viša nego u zemljama u okruženju. U Srbiji se, međutim, zbog niske otkupne cene mleka, poslednjih meseci “ulaz” svežeg mleka u mlekare smanjio za više od trećine. Farmeri dobro razumeju i potrebe konditorske industrije, koja je u sličnoj situaciji kao i oni. Ni konditori nemaju veliki izbor, jer mleko u prahu mogu da prodaju samo u nekoliko mlekara, koje praktično diktiraju cenu.

Farmeri: Još korak do propastiAko država dozvoli uvoz mleka u prahu, to će biti korak ka definitivnoj propasti proizvodnje mleka u Srbiji, upozoravaju vlasnici farmi mlečnih krava.

Proizvodnja mleka u Evropskoj uniji, kako objašnjava Sanja Bugarski, lider Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, izuzetno je jaka, a naša proizvodnja je na tako niskom nivou da bi uvoz značio kraj mlečnog govedarstva u Srbiji.

Uvoz mleka u prahu, bez dažbina, podsećamo, zatražili su predstavnici konditorske industrije, jer je, kako objašnjavaju, cena ove sirovine u Srbiji i do 30 odsto viša nego u zemljama u okruženju.

U Srbiji se, međutim, kako objašnjava Bugarski, zbog niske otkupne cene mleka, poslednjih meseci “ulaz” svežeg mleka u mlekare smanjio za više od trećine.

Bugarski objašnjava da farmeri dobro razumeju i potrebe konditorske industrije, koja je u sličnoj situaciji kao i oni.

- Verujem da ni konditori nemaju veliki izbor, jer mleko u prahu mogu da prodaju samo u nekoliko mlekara, koje praktično diktiraju cenu - objašnjava Bugarski.

- Mi, farmeri, takođe, mleko možemo da predajemo samo onim mlekarama sa kojima imamo ugovor, pa smo i konditori i mi žrtve monopolista.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik