Genetski modifikovana soja na 78 parcela

Bez autora
Jul 31 2010

Fitosanitarna inspekcija Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u periodu jun­-jul 2010. godine, izvršila je 1080 kontrola, na površini od oko 1.000 hektara, zbog utvrđivanja genetski modifikovanih organizama u usevima soje kod individualnih poljoprivrednih proizvođača. Kontrole su vršene u sledećim okruzima: Mačvanski, Zapadno-bački, Južno-bački, Sremski i u okrugu Grada Beograda. Nakon dobijanja rezultata iz ovlašćene laboratorije u koju su slati uzorci na analizu, potvrđeno je prisustvo GMO soje na 78 parcela. Fitosanitarni inspektori su izdali 78 Rešenja o uništavanju takvog useva, a protiv odgovornih lica su podnete krivične i prekršajne prijave, u skladu sa Zakonom o genetički modifikovanim organizmima. Akcija uništavanja genetski modfitikovane soje biće nastavlja i u narednom periodu. Iz Ministarstva su apelovali na poljoprivrednike da koriste zvanično deklarisan i sertifikovan semenski materijal u svojoj proizvodnji.

Genetski modifikovana soja na 78 parcelaFitosanitarna inspekcija Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u periodu jun­-jul 2010. godine, izvršila je 1080 kontrola, na površini od oko 1.000 hektara, zbog utvrđivanja genetski modifikovanih organizama u usevima soje kod individualnih poljoprivrednih proizvođača.

Kontrole su vršene u sledećim okruzima: Mačvanski, Zapadno-bački, Južno-bački, Sremski i u okrugu Grada Beograda.

Nakon dobijanja rezultata iz ovlašćene laboratorije u koju su slati uzorci na analizu, potvrđeno je prisustvo GMO soje na 78 parcela. Fitosanitarni inspektori su izdali 78 Rešenja o uništavanju takvog useva, a protiv odgovornih lica su podnete krivične i prekršajne prijave, u skladu sa Zakonom o genetički modifikovanim organizmima, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Akcija uništavanja genetski modfitikovane soje biće nastavlja i u narednom periodu. Iz Ministarstva su apelovali na poljoprivrednike da koriste zvanično deklarisan i sertifikovan semenski materijal u svojoj proizvodnji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik