Jabuka iz Iriga za ceo svet

Bez autora
May 04 2010

Voće je cenjen izvozni proizvod. Pored maline i višnje, u zemljama okruženja i u Rusiji, sve više kupaca traži jabuku. Prihod od voća je 10 do 20 puta veći, po hektaru, nego zarada od proizvodnje žitarica. Zato se povećava broj onih koji se bave njegovom proizvodnjom. U Srbiji ima oko 15 miliona stabala jabuke. Prema podacima Privredne komore Srbije pod jabukom je oko 70.000 hektara zemlje. U poslednje vreme podižu se novi zasadi tog voća. Beogradsko preduzeće "Rudnap agrar", na području opštine Irig, podiže novi zasad jabuke. Sade voće na površini od ukupno 500 hektara. Ovog proleća, u prvoj fazi, biće zasađeno gotovo pola miliona sadnica, na površini od 130 hektara. U naredne dve godne u voćnjak i hladnjaču uložiće 50 miliona evra.

Jabuka iz Iriga za ceo svetNa površini od 500 hektara, u opštini Irig, preduzeće "Rudnap agrar" podiže novi zasad jabuke.

Angažovano 170 radnika i 10 mladih agronoma. Sa jedne od najvećih plantaža u regionu, jabuke stizati na domaće, zapadnoevropsko i rusko tržište.

Voće je cenjen izvozni proizvod. Pored maline i višnje, u zemljama okruženja i u Rusiji, sve više kupaca traži jabuku. Prihod od voća je 10 do 20 puta veći, po hektaru, nego zarada od proizvodnje žitarica. Zato se povećava broj onih koji se bave njegovom proizvodnjom.

U Srbiji ima oko 15 miliona stabala jabuke. Prema podacima Privredne komore Srbije pod jabukom je oko 70.000 hektara zemlje. U poslednje vreme podižu se novi zasadi tog voća.

Beogradsko preduzeće "Rudnap agrar", na području opštine Irig, podiže novi zasad jabuke. Sade voće na površini od ukupno 500 hektara.

Ovog proleća, u prvoj fazi, biće zasađeno gotovo pola miliona sadnica, na površini od 130 hektara. U naredne dve godne u voćnjak i hladnjaču uložiće 50 miliona evra.

"Ono što je posebno zanimljivo, na svih 511 hektara biće protivgradna mreža i sistem za navodnjavanje - kap po kap. Osim toga, planirana je hladnjača za osam hiljada tona, koja će postići razvoj lokalnih voćara", kaže Aleksandar Skulić, direktor "Rudnap grupe".

Predsednik opštine Irig, Vladimir Petrović, smatra da je to velika šansa.

"Opština Irig je poznata kao voćarsko-vinogradski kraj. Opština Irig ima izuzetne potencijale i geografske i prirodne, bogom dane za da se ide u tom pravcu", naglašava Petrović.

Jabuke sadi 170 radnika. U poslu učestvuje i 10 mladih agronoma koji će, kada voće bude zasađeno, otputovati u Italiju na usavršavanje.

"Ovo je moj prvi posao u struci i vrlo mi je drago da nam je data šansa. Nadam se da ćemo je opravdati", kaže agronom Nevenka Ivanović.

U "Rudnap agraru" očekuju da će jabuku sa plantaže u Irigu, koja će biti jedna od najvećih u regionu, plasirati na domaće, zapadnoevropsko i rusko tržište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik