Kvalitetno povrće i voće „planulo” u inostranstvu

Bez autora
Aug 18 2010

Crna Gora je ove godine, zaključno sa jučerašnjim danom, izvezla 7.650 tona povrća i voća, što je više nego duplo u odnosu na prošlu godinu. Najviše robe izvezeno je u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju, a roba je išla i u Slovačku, Austriju, Hrvatsku, Rumuniju i Rusiju. Prvi put naša zemlja je izvezla poljoprivredni proizvod u Norvešku i to lubenicu. Otkupne cijene lubenice, paradajza, paprike, ali i ostalih proizvoda ove godine bile su izuzetno povoljne za domaće proizvođače. Voće i povrće bilo je veoma kvalitetno što je uslovilo i dobru prodaju na inostranom tržištu. Za svaku pošiljku iz Crne Gore urađene su laboratorijske analize zdravstvene ispravnosti proizvoda, bez ijedne reklamacije. Robu je otkupljivalo i izvozilo 14 firmi – Plantaže, Red komerc, Mont Valeri, Nela, Enco trade, AD Plodovi, Voće promet, Sandro, Delta maksi, Pont, Pop fruit, Orion, Mirzin and Sun i Bio plod.

Kvalitetno povrće i voće „planulo” u inostranstvuCrna Gora je ove godine, zaključno sa jučerašnjim danom, izvezla 7.650 tona povrća i voća, što je više nego duplo u odnosu na prošlu godinu.

Najviše robe izvezeno je u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju, a roba je išla i u Slovačku, Austriju, Hrvatsku, Rumuniju i Rusiju. Prvi put naša zemlja je izvezla poljoprivredni proizvod u Norvešku i to lubenicu – saopštio je za Pobjedu glavni poljoprivredni inspektor Spaso Popović.

- Otkupne cijene lubenice, paradajza, paprike, ali i ostalih proizvoda ove godine bile su izuzetno povoljne za domaće proizvođače. Naše voće i povrće bilo je veoma kvalitetno što je uslovilo i dobru prodaju na inostranom tržištu – ističe Popović.

Prema njegovim riječima, za svaku pošiljku iz Crne Gore urađene su laboratorijske analize zdravstvene ispravnosti proizvoda, bez ijedne reklamacije.

Popović navodi da je robu otkupljivalo i izvozilo 14 firmi – Plantaže, Red komerc, Mont Valeri, Nela, Enco trade, AD Plodovi, Voće promet, Sandro, Delta maksi, Pont, Pop fruit, Orion, Mirzin and Sun i Bio plod.

U ukupnom izvozu, kako je saopštio, povrće je učestvovalo sa oko 5.900, a voće oko 1.750 tona.

Iz Crne Gore najviše je izvezeno lubenice – 4.100 tona, zatim paradajza oko 638 tona, paprike - 406 i kupusa – 358 tona. Od povrća se izvozio i krompir, krastavac, patlidžan, tikvica i boranija. Od voća najviše je izvezeno breskvi – 467 tona, zatim grožđa – 657, a potom maline 300 tona, nektarina – 118, borovnica 200 i jagoda oko 4,5 tona.

Vlasnik firme „Nela” iz Podgorice Zuko Hodžić kaže da su ove godine otkup i prodaja domaćih poljoprivrednih proizvoda u zemlje okruženja bili jako uspješni. Prema njegovim riječima, kvalitet proizvoda bio je dobar, tako da se moglo izvoziti i u neke zemlje Evropske unije, samo da smo imali adekvatnu ambalažu.

- Najveću količinu voća i povrća firma je izvezla u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i nešto u Slovačku. Prodali smo najviše lubenice, oko 700 do 800 tona, zatim paprike, paradajza, nešto krompira. Uglavnom je povrće i voće sa područja Zete i Malesije, a nedavno smo izvezli kupus sa imanja u Bijelom Polju i Gusinju. Problem je bio što se proizvodi pakuju u paketima od banana i drugoj korišćenoj ambalaži. Postoji jedna fabrika u Podgorici koja proizvodi ambalažu koja ne ispunjava standarde – ističe Hodžić.

On dodaje da Ministarstvo poljoprivrede radi na tome da se i ta smetnja u procesu izvoza otkloni.

Prema njegovim riječima, svaka pošiljka ima prateću dokumentaciju o zdravstvenoj ispravnosti robe.

- Ovogodišnji otkup poljoprivrednih proizvoda iz Crne Gore pomoglo je Ministarstvo poljoprivrede – navodi vlasnik firme „Mont Valeri” Milutin Vujačić.

- Nijesmo imali većih poteškoća prilikom izvoza. Resorno ministarstvo dosta je pomoglo subvencionisanjem otkupa, u transportu i drugim situacijama. Osim problema sa ambalažom, u nekim slučajevima čekalo se i na kamione hladnjače, kojih nema dovoljno – kaže Vujačić.

- Crna Gora je pokazala da može intenzivno da se bavi poljoprivredom i da bude jedan od većih izvoznika u regionu. Potrebna nam je adekvatna ambalaža i u tom pravcu Ministarstvo već preduzima neke korake. Smatram da će iduća godina biti bolja i sigurnija što se tiče plasmana, jer su iz pojedinih zemalja Evropske unije zainteresovani za naše proizvode – ističe Vujačić.

Zemlje EU zahtijevaju bolju ambalažu


Edin Mušović iz „Red komerca” kaže da je njegova firma otkupila oko 2,5 do tri hiljade tona poljoprivrednih proizvoda i izvezla ih u BiH, Srbiju i Rumuniju.

- Najviše smo izvezli lubenice, zatim paradajza, paprike, patlidžana...Poljoprivrednici su više nego zadovoljni cijenama tokom sezone, a bićemo i mi zaradom, ukoliko naplatimo sve što smo prodali – ističe Mušović.

- Ove godine akcenat je bio da se što više pomogne poljoprivrednim proizvođačima i u tome smo uspjeli. Pokazalo se da možemo da proizvodimo i plasiramo robu kao nekada, a i možda više. Mislim da će iduća godina biti još bolja. Nadamo se i većem izvozu na tržište EU, ako budemo nastavili da proizvodimo kvalitetno povrće i voće i ako uspijemo da uradimo bolje pakovanje za paradajz i papriku – kaže Mušović.

Poljoprivrednici zadovoljni sezonom


Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Zete Mladen Aligrudić kaže za Pobjedu da su poljoprivrednici ove godine vrlo zadovoljni plasmanom proizvoda. On kaže da će taj uspjeh sigurno doprinijeti da proizvođači iduće godine povećaju proizvodnju.

- Velika količina povrća i voća je otišla van granica, zahvaljujući preduzimljivim i predusretljivim otkupljivačima kojih je ove godine bilo mnogo više. Oni su rasteretili dobar dio kamionske pijace, olakšali plasman, ali i napunili svoje novčanike – kaže Aligrudić.

Prema njegovim riječima, prođa domaćih proizvoda dobrim dijelom bila je uslovljena nedostatkom te robe u zemljama okruženja, u kojima je rod skoro uništen zbog vremenskih neprilika. Naši proizvodi su se, kako ističe, nametnuli i dobrim kvalitetom.

- Posljednjih dana izvoz paprike, paradajza i lubenice znatno je smanjen jer je u okruženju dospio posljednji rod, ali je zato kod nas pojačana turistička tražnja – objašnjava Aligrudić.

On ističe da su poljoprivrednici naročito zadovoljni otkupnim cijenama, koje, kako je rekao, teško mogu da se ponove iduće godine.

- Najbolje su poentirali proizvođači lubenice i paradajza, proizvoda koji su se najviše tražili na inostranom tržištu. Prosjek cijene lubenice bio je oko 0,22 centa. Paradajz je tokom cijelog ljeta imao dobru cijenu, a osim u periodu kratkotrajnih oscilacija, najveća količina plasirana je po cijeni od 0,60 do jednog eura. Cijena pipuna i mladog krompira nije bila zadovoljavajuća, a i potražnja paprike bila je slabija nego inače – navodi Aligrudić.

On se nada da će uspješna godina biti prekretnica u poljoprivrednoj proizvodnji, te da će se, kao prije dvije decenije, Crna Gora vratiti na velika vrata na nekadašnja tržišta.

Plantaže osvojile tržište Rusije


U kompaniji ,,13. jul – Plantaže” ističu da su do juče izvezli ukupno 1.278.427 kilograma voća, od čega 693.693 kilograma grožđa, 476.674 breskve i 108.060 nektarine.

U saopštenju za Pobjedu ističe se da je i u ovoj godini nastavljen pozitivan trend u izvozu voća, kao i da se osvajaju nova tržišta.

- Grožđe, breskve i nektarine izvezli smo na tradicionalno lojalna tržišta zemalja regiona - Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kosova. Ove godine naše voće našlo se i na tržištu Rusije. Osim Rusije, imamo interesovanja i drugih evropskih zemalja. Cijene našeg voća na regionalnom tržištu su konkurentne i uslovljene tražnjom potrošača. Proizvodi Plantaža generalno su prepoznatljivi po optimalnoj kombinaciji kvaliteta i cijene, čime smo stvorili lojalnost potrošača na tržištu – navode iz Plantaža.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik