Napredak Srbije u oblasti poljoprivrede

Bez autora
Nov 10 2010

U izveštaju Evropske komisije za 2010. godinu o napretku u procesu evropskih integracija ocenjeno je da Srbija dobro napreduje u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne politike, krećući se ka evropskim standardima. Zakonodavni okvir se i dalje poboljšava, a u narednom periodu je posebno važno raditi na implementaciji usvojenih zakona. EK je istakla napredak u pripremi i usvajanju zakonodavnog okvira koji reguliše oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja, konstatujući da je osnovana Uprava za agrarna plaćanja, unapređen akcioni plan za pripremu za korišćenje IPArd sredstava, osnovana dva centra za ruralni razvoj u okviru Nacionalne mreže za ruralni razvoj. Takođe, ostvaren je napredak u sektoru vina i usvojen Zakon o oznakama geografskog porekla. Beleži se napredak i u oblasti organske proizvodnje, usvajanjem Nacionalnog akcionog plana za razvoj organske proizvodnje i Zakona o organskoj proizvodnji čija će primena otpočeti 1. januara 2011. godine...

Napredak Srbije u oblasti poljoprivredeU izveštaju Evropske komisije za 2010. godinu o napretku u procesu evropskih integracija ocenjeno je da Srbija dobro napreduje u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne politike, krećući se ka evropskim standardima.

Zakonodavni okvir se i dalje poboljšava, a u narednom periodu je posebno važno raditi na implementaciji usvojenih zakona, stoji u izveštaju.

EK je istakla napredak u pripremi i usvajanju zakonodavnog okvira koji reguliše oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja, konstatujući  da je osnovana Uprava za agrarna plaćanja, unapređen akcioni plan za  pripremu za korišćenje IPArd sredstava, osnovana dva centra za ruralni razvoj u okviru Nacionalne mreže za ruralni razvoj.

Takođe, ostvaren je napredak u sektoru vina i usvojen Zakon o oznakama geografskog porekla. Beleži se napredak i u oblasti organske proizvodnje, usvajanjem Nacionalnog akcionog plana za razvoj organske proizvodnje i Zakona o organskoj proizvodnji čija će primena otpočeti 1. januara 2011. godine. U oblasti bezbednosti hrane, veterinarstvu i zaštiti bilja EK je naglasila da je u izveštajnom periodu odobren izvoz mleka, mlečnih proizvoda, kao i proizvoda od ribe u EU.

Napredak je postignut u oblasti veterinarstva usvajanjem Izmena i dopuna zakona o veterinarstvu i Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima. U oblasti dobrobiti životinja, ratifikovane su dve evropske konvencije o zaštiti kućnih ljubimaca i  kičmenjaka namenjenih za ogledne i druge naučne svrhe. Direkcija za nacionalne referentne laboratorije je osnovana i delimično funkcioniše i istovremeno se radi na jačanju njenih administrativnih kapaciteta.

Donet je Zakon o priznavanju biljnih sorti, ratifikovana Međunarodna konvencija o zaštiti novih biljnih sorti, kao i da su usvojeni Zakon o ishrani bilja i oplemenjivačima zemljišta i Pravilnik o maksimalnom nivou rezidua sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje. EK je takođe naglasila da je napredak ostvaren u oblasti ribarstva i da je Srbija uključena na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz ribljih proizvoda u EU.

Velika zakonodavna aktivnost u prethodnom periodu koji je predmet izveštaja je zahtevala i donošenje ogromnog broja podzakonskih akata koji će omogućiti implementaciju sistemskih zakona koji su prethodnom periodu u dva navrata, kroz dva velika paketa poljoprivrednih zakona usvojeni u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Stoga je Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede samo u ovoj godini usvojilo preko 60 podzakonskih akata koji treba da omoguće efikasniju implementaciju usvojenih zakona, ali Ministarstvo uveliko radi na donošenju novih implementirajućih podzakonskih akata, kako bi zaokružilo neophodan zakondavni okvir koji će sve oblasti koje su u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede uskladiti sa relevantnim sektorima EU. Vlada je nedavno usvojila i Nacionalni program za poljoprivredu 2010 - 2013.

Proces harmonizacije i prilagođavanja Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU je dugotrajan, višegodišnji proces i Ministarstvo u tom cilju preduzima sve kako bi poboljšalo, odnosno ojačalo svoje kapacitete.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik