Nove savremene laboratorijske linije u Naučnom institutu za veterinarstvo

Bez autora
Oct 21 2010

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović, pustio je u rad sistem, koji se sastoji od dve nove savremene laboratorijske linije u Naučnom institutu za veterinarstvo “Novi Sad”. Prva linija se odnosi na savremeni aparat, koji na principu indukovane-kupovne plazme omogućava ispitivanje bezbednosti hrane i određuje oko 70 elemenata periodnog sistema i koncentraciju toksičnih materija u skladu sa najsavermenijim standardima Evropske unije. Reč je o analizi hrane za životinje, kao i o hrani životinjskog porekla, a ujedno i o kvalitetu vode, što je deo projekta iz Strategije zaštite životne sredine. Od početka iduće godine, Vlada AP Vojvodine raspolagaće instrumentima koji mogu na kvalitetan način da kontrolišu celokupni kontingent uvozne hrane na našim granicama, sa jedne strane, a sa druge da se izdaju atesti za izvoznike...

Puštene u rad dve nove savremene laboratorijske linije u Naučnom institutu za veterinarstvoPokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović, pustio je u rad sistem, koji se sastoji od dve nove savremene laboratorijske linije u Naučnom institutu za veterinarstvo “Novi Sad”.

Prva linija se odnosi na savremeni aparat, koji na principu indukovane-kupovne plazme omogućava ispitivanje bezbednosti hrane i određuje oko 70 elemenata periodnog sistema i  koncentraciju toksičnih materija u skladu sa najsavermenijim standardima Evropske unije. Reč je o analizi hrane za životinje, kao i o hrani životinjskog porekla, a ujedno i o kvalitetu vode, što je deo projekta iz  Strategije zaštite životne sredine.

Od početka iduće godine, Vlada AP Vojvodine raspolagaće instrumentima koji mogu na kvalitetan način da kontrolišu celokupni kontingent uvozne hrane na našim granicama, sa jedne strane, a sa druge da se izdaju atesti za izvoznike.

Za ovu investiciju, Pokrajinska Vlada je, putem  Fonda za kapitalna ulaganja, izdvojila preko 21 milion dinara, ali njena ukupna vrednost je oko 150 miliona, jer su u nove tehnologije uložena značajna sredstva i na Institutu za prehrambene tehnologije. 

Do sada je u prehrambeno-prerađivačku industriju investirano više od 640 miliona dinara i otvoreno je 26 novih pogona. Time je obezbeđeno otvaranje 10.400 novih radnih mesta, a samo prošle godine, ta preduzeća su ostvarila profit od 104 miliona evra.

Druga linija odnosi se na kompjutersku analizu ispitivanja semena svih vrsta domaćih životinja, sa protočnim citometrom poslednje generacije. Ova metodologija se primenjuje u najsavremenijim svetskim laboratorijama.

Pokrajinska Vlada je već investirala oko 30 miliona dinara u proizvodnju semena holandskih bikova u Deronjama, i do sada raspolaže sa oko 32 hiljade doza. Nakon analiza koja biće urađene, Pokrajinska Vlada će sav raspoloživi materijal, čija je ukupna vrednost blizu 500.000 evra, distribuirati besplatno farmerima širom Vojvodine. Tako će biti bitno stimulisana i osvežena proizvodnja u ovako važnoj oblasti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik