PIK Zemun će biti podržavljen, kao i PKB

Bez autora
Apr 26 2010

Vlada Srbije i Grad Beograd doneli su zajedničku odluku da PIK Zemun neće ići u proces privatizacije, nego da će biti podržavljen na isti način kao što je to bio slučaj sa Poljoprivrednim kombinatom "Beograd" (PKB). Ovo preduzeće je identifikovano kao značajno za razvoj grada Beograda i za njegove građane i treba da bude suštinski preduzeće koje će obezbeđivati hranu za Beograd. U PIK Zemun četiri godine nije bilo nikakvih aktivnosti, a Vlada Srbije, u saradnji sa Gradom Beogradom, i uz pomoć stručnjaka iz akcionarnog društva za proizvodnju, preradu i promet poljoprivrednih proizvoda "Dragan Marković" iz Obrenovca obezbedila je repromaterijal, sirovine i hemikalije za pokretanje proizvodnje u kombinatu. Ministarstvo ekonomije takođe je pomoglo da se isplate 2,5 zaostale zarade, a zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede u narednom periodu biće obezbeđena dodatna sredstava da bi se proizvodnja stabilizovala.

Vlada Srbije i Grad Beograd doneli su zajedničku odluku da PIK Zemun neće ići u proces privatizacije, nego da će biti podržavljen na isti način kao što je to bio slučaj sa Poljoprivrednim kombinatom "Beograd" (PKB), izjavio je danas državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić.

"Ovo preduzeće je identifikovano kao značajno za razvoj grada Beograda i za njegove građane i treba da bude suštinski preduzeće koje će obezbeđivati hranu za Beograd", rekao je Ćirić novinarima, prilikom obilaska PIK Zemun, tokom kojeg je razgovarao sa poslovodstvom i radnicima tog preduzeća. On je podsetio da u PIK Zemun četiri godine nije bilo nikakvih aktivnosti i naglasio da je Vlada Srbije, u saradnji sa Gradom Beogradom, i uz pomoć stručnjaka iz akcionarnog društva za proizvodnju, preradu i promet poljoprivrednih proizvoda "Dragan Marković" iz Obrenovca obezbedila repromaterijal, sirovine i hemikalije za pokretanje proizvodnje u kombinatu.

"Ministarstvo ekonomije takođe je pomoglo da se isplate 2,5 zaostale zarade, a zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede u narednom periodu biće obezbeđena dodatna sredstava da bi se proizvodnja stabilizovala", naglasio je Ćirić i napomenuo da će za potpunu stabilizaciju biti potrebno par meseci. Član Gradskog veća Miroslav Čučković je podsetio da radnicima tog kombinata treba da se isplati ukupno 16 zaostalih plata, odnosno još 13,5 uz ove koje su isplaćene.

Čučković je objasnio da će PIK Zemun, kao što je to bilo i sa PKB-om, posle podržavljenja preći u nadležnost Grada Beograda i napomenuo da će biti potrebno šest do devet meseci da taj proces bude zaokružen. "Ideja je da sa 40.000 hektara - koliko zahvataju PIK Zemun, 'Voćarske planataže', AD 'Dragan Marković' i PKB - raspolaže država, odnosno grad", rekao je Čučković, dodajući da je interes da se njihovi proizvodni kapaciteti maksimalno podignu, a da se sa druge strane, procesom podržavljenja, zaštiti sva njihova imovina, pre svega zemljište. On je istakao da je u proteklih sedam dana u PIK Zemun obavljena setva na 500 hektara, podignut proizvodni kapacitet mlekare na 15.000 litara mleka i obezbeđeno 1.600 tona koncentrata za stoku.

Čučković je rekao i da je 45 radnika izrazilo želju da napusti preduzeće, tako da će 70 njih, koliko će ostati, imati mogućnost da "svoje plate zarade regularno, bez subvencija države". Predsednik Samostalnog sindikata PIK Zemun Bogdan Jovanović kazao je da radnici podržavaju podržavljenje tog preduzeća, jer to ipak znači "neku sigurnost za zaposlene".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik