Podbacio rod maline

Bez autora
Jul 07 2010

Višednevne padavine i nepovoljni vremenski uslovi tokom proljeća i početkom ljeta negativno su uticali na rod i kvalitet maline kod uzgajivača u Bratuncu, ali i u drugim opštinama u srednjem Podrinju koje se bave uzgojem ove kulture. Predstavnici preduzeća koje skladište ovu voćku u Bratuncu i Srebrenici kažu da je kvalitet maline koju su preuzeli mnogo lošiji nego prethodnih godina, a rod skoro duplo manji. Na plantažama Zemljoradničke zadruge "Srebrenica", koja maline uzgaja na većoj nadmorskoj visini na organski način, iskusni i vrijedni berači prethodnih godina su pojedinačno brali od 60 do 70 kilograma, a ove sezone beru jedva 20 do 25 kilograma dnevno. Neki malinjaci ove godine uopšte nisu rodili iako su iskusni uzgajivači primjenili sve mjere njihove prihrane i zaštite, a agronomi kažu da su posljednje obilne višednevne padavine dovele do truljenja ploda i njegove sparušenosti.

Podbacio rod malineVišednevne padavine i nepovoljni vremenski uslovi tokom proljeća i početkom ljeta negativno su uticali na rod i kvalitet maline kod uzgajivača u Bratuncu, ali i u drugim opštinama u srednjem Podrinju koje se bave uzgojem ove kulture.

Predstavnici preduzeća koje skladište ovu voćku u Bratuncu i Srebrenici kažu da je kvalitet maline koju su preuzeli mnogo lošiji nego prethodnih godina, a rod skoro duplo manji.

Na plantažama Zemljoradničke zadruge "Srebrenica", koja maline uzgaja na većoj nadmorskoj visini na organski način, iskusni i vrijedni berači prethodnih godina su pojedinačno brali od 60 do 70 kilograma, a ove sezone beru jedva 20 do 25 kilograma dnevno.

Neki malinjaci ove godine uopšte nisu rodili iako su iskusni uzgajivači primjenili sve mjere njihove prihrane i zaštite, a agronomi kažu da su posljednje obilne višednevne padavine dovele do truljenja ploda i njegove sparušenosti.

Zbog slabog kvaliteta i otkupna cijena maline slabija je nego prethodnih godina i kreće se od 1,5 do 2 KM za kilogram, tako da će uzgajivači ove sezone jedva pokriti troškove koje su imali u obradi i zaštiti malinjaka.

Čuju se i razmišljanja nekih uzgajivača da će iskrčiti malinjake i preorijentisati se na proizvodnju nekih drugih poljoprivrednih kultura na tim njivama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik