Potrebe sela duplo veće

Bez autora
May 20 2010

I pored toga što je poljoprivredni budžet za 25 odsto veći nego lani, novca nema dovoljno da se zadovolje sve potrebe poljoprivrednika. Za bespovratnu pomoć poljoprivredi, trenutno iz se budžeta izdvaja 20 milijardi dinara. Potrebe su, međutim, takve da bi sve potrebe sela podmirio duplo veći iznos, odnonsno, 40 milijardi dinara, ali toliko para u budžetu jednostavno nema. Da je situacija sa cenama poljoprivrednih proizvoda bolja, odnosno, da poljoprivrednici svoje proizvode prodaju po adekvatnoj ceni, za podsticaje i subvencije niko ne bi ni pitao, ali, u ovakvoj situaciji, zemljoradnici se okreću državi i od nje traže pomoć. Ministarstvo poljoprivrede je ove godine pozitivno rešilo gotovo 3.000 zahteva i odobrilo kredite u ukupnom oznosu od 15 miliona evra. Imaju kratkoročne kredite do 900.000 dinara uz kamatu od pet odsto, ali i one sa otplatom do osam godina, sa istom kamatom i uz poček od jedne do tri godine, čiji iznosi mogu da budu i do 300.000 evra.

Potrebe sela duplo većeI pored toga što je poljoprivredni budžet za 25 odsto veći nego lani, novca nema dovoljno da se zadovolje sve potrebe poljoprivrednika, istakao je Slobodan Teofanov, pomoćnik ministra poljoprivrede i dodao da se za bespovratnu pomoć poljoprivredi, trenutno iz budžeta izdvaja 20 milijardi dinara.

- Potrebe su, međutim, takve da bi sve potrebe sela podmirio duplo veći iznos, odnonsno, 40 milijardi dinara, ali toliko para u budžetu jednostavno nema - rekao je Teofanov.

- Da je situacija sa cenama poljoprivrednih proizvoda bolja, odnosno, da poljoprivrednici svoje proizvode prodaju po adekvatnoj ceni, za podsticaje i subvencije niko ne bi ni pitao, ali, u ovakvoj situaciji, zemljoradnici se okreću državi i od nje traže pomoć.

Ministarstvo poljoprivrede je, kako je na Sajmu istakao ministar Saša Dragin, ove godine pozitivno rešilo gotovo 3.000 zahteva i odobrilo kredite u ukupnom oznosu od 15 miliona evra.

- Imamo kratkoročne kredite do 900.000 dinara uz kamatu od pet odsto, ali i one sa otplatom do osam godina, sa istom kamatom i uz poček od jedne do tri godine, čiji iznosi mogu da budu i do 300.000 evra - precizirao je Dragin.

Povoljne kamate

U okviru 77. međunarodnog poljoprivrednog sajma, Kredi agrikol Srbija pripremila je specijalnu ponudu za dugoročne kredite, koje subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede. Ponuda će, objašnjavaju u ovoj banci, važiti do 1. jula, a poljoprivrednici mogu da konkurišu za kredite sa otplatom od pet godina i kamatnom stopom od 4,16 odsto godišnje.

- Pored povoljnih kamata, klijenti koji se odluče za ovu vrstu kredita dobijaju i mogućnost korišćenja grejs perioda do 12 meseci, kao i mogućnost finansiranja PDV - kažu u banci.

- Poljoprivrednici, koji ne uzmu kredit u vreme sajma, imaće i mogućnost da to urade i po završetku ove manifestacije, jer je akcija kreditiranja produžena do 1. jula.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik