Pšenica požnjevena sa oko 450.000 hektara

Bez autora
Jul 26 2010

Žetva pšenice u Srbiji praktično je završena, a procenjuje se da će ovogodišnji rod iznositi oko 1,6 miliona tona. Ukupna žetvena površina iznosi oko 450.000 hektara. Površine pod pšenicom koje još nisu požnjevene su simbolične i procentualno gledano, iznose svega par odsto od ukupnih površina. To se odnosi na područja gde je nivo podzemnih voda bio takav da još uvek ne dozvoljava mašinama da uđu. Ovogodišnji prosečan prinos hlebnog žita iznosi oko 3,5 tone po hektaru. Na žalost, teško još uvek sabrati sve, jer postoje različiti podaci koji su u opticaju. U javnosti figuriraju podaci od onih statističkih, da je žetvena površina 494.000 hektara, do podataka Instituta za primenu nauke u poljoprivredi od 506.000 hektara, i na kraju nezavisnih analitičara koji procenjuju da je to negde oko 450.000 hektara.

Pšenica požnjevena sa oko 450.000 hektaraŽetva pšenice u Srbiji praktično je završena, a procenjuje se da će ovogodišnji rod iznositi oko 1,6 miliona tona, izjavio je direktor udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković i dodao da, prema saznanjima tog udruženja, ukupna žetvena površina iznosi oko 450.000 hektara.

Površine pod pšenicom koje još nisu požnjevene su simbolične i procentualno gledano, iznose svega par odsto od ukupnih površina, ukazao je Saković, objašnjavajući da se to odnosi na područja "gde je nivo podzemnih voda bio takav da još uvek ne dozvoljava mašinama da uđu".

Ovogodišnji prosečan prinos hlebnog žita iznosi oko 3,5 tone po hektaru, dodao je Saković.

Govoreći o ukupnoj površini sa koje je pšenica "skinuta", Saković je kazao da je "na žalost, teško još uvek sabrati sve", jer postoje različiti podaci koji su "u opticaju".

On je rekao da u javnosti figuriraju podaci od "onih statističkih, da je žetvena površina 494.000 hektara, do podataka Instituta za primenu nauke u poljoprivredi od 506.000 hektara, i na kraju nezavisnih analitičara koji procenjuju da je to negde oko 450.000 hektara".

Saković je kazao da je "šta od toga u ovom trenutku, uzeti kao tačno, veoma problematično", ali napomenuo da je, prema saznanjima udruženja na čijem je čelu, žetva završena na oko 450.000 hektara površine.

Ovogodišnji rod pšenice će iznositi oko 1,6 miliona tona, naveo je Saković, uz napomenu da će zvanična statistika sa konačnim procenama, "izaći" tek za oko mesec dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik