Rast proizvodnje traktora

Bez autora
May 25 2010

Prema saopštenju Republičkog zavoda za statistiku, fizički obim proizvodnje u sektoru proizvodnje mašina i traktora u 2009. u odnosu na prethodnu godinu je povećan za 14,9 posto. Odobreni subvencionisani krediti za nabavku poljoprivredne mehanizacije prošle godine bili su jedna od mera Vlade Srbije koji su doprineli obnovi dela stare mehanizacije i aktivirali su domaću proizvodnju traktora i ostalih mašina za poljoprivredu. Proizvođači poljoprivrednh mašina zapošljavaju oko 3.900 radnika u 84 preduzeća. Oko 2.100 radnika se nalazi u proizvodnji traktora dok je njih 1.800 u proizvodnji ostalih mašina za poljoprivredu. Grupacija proizvođača poljoprivrednih mašina Privredne komore Srbije u 2008. godini ostvarila je ukupan godišnji prihod od 115 miliona dolara i učestvuje sa 1,8 posto u ukupnom prihodu metalske i elektro industrije Srbije i sa 2,32 posto u fizičkom obimu industrijske proizvodnje metalske i elektro industrije Srbije.

Rast proizvodnje traktoraPrema saopštenju Republičkog zavoda za statistiku, fizički obim proizvodnje u sektoru proizvodnje mašina i traktora u 2009. u odnosu na prethodnu godinu je povećan za 14,9 posto.

Odobreni subvencionisani krediti za nabavku poljoprivredne mehanizacije prošle godine bili su jedna od mera Vlade Srbije koji su doprineli obnovi dela stare mehanizacije i aktivirali su domaću proizvodnju traktora i ostalih mašina za poljoprivredu.

Proizvođači poljoprivrednh mašina zapošljavaju oko 3.900 radnika u 84 preduzeća. Oko 2.100 radnika se nalazi u proizvodnji traktora dok je njih 1.800 u proizvodnji ostalih mašina za poljoprivredu.

Grupacija proizvođača poljoprivrednih mašina Privredne komore Srbije u 2008. godini ostvarila je ukupan godišnji prihod od 115 miliona dolara i učestvuje sa 1,8 posto u ukupnom prihodu metalske i elektro industrije Srbije i sa 2,32 posto u fizičkom obimu industrijske proizvodnje metalske i elektro industrije Srbije. Međutim, dobra kretanja iz prošle godine nisu nastavljena i u ovoj. Za prva tri meseca 2010. godine beleži se pad proizvodnje od 22,1 posto i rast zaliha za 36,4 posto.

Grupaciju opterećuje veliki i nekontrolisan uvoz traktora i poljoprivrednih mašina, čak i onih sumnjivog kvaliteta koji po tehničkim karakteristikama ne zadovoljavaju uslove i propise za ovo tržište i lošijeg su kvaliteta od domaćih proizvoda. Takođe, ne postoji sistem necarinske zaštite, pa su samim tim i nepovoljni uslovi za dobijanje subvencionisanih kredita za održavanje likvidnosti. Mnoga preduzeća zbog blokade računa i negativnih bilansa nemaju mogućnost da obezbede kvalitetne garancije i da dobiju bankarske kredite, a nepostoji ni stimulacija izvoza. Pored toga postoje i problemi u poslovanju sa kooperantima zbog gašenja mnogih firmi usled nekontrolisane privatizacije i teškoća u poslovanju tih firmi.

Naši proizvođači, uz sistemski rešene probleme ove grane mogu da budu konkurentni na svetskom tržištu, jer u jugoistočnoj Evropi gde je najveća trgovina ovim mašima, naša zemlja je jedini proizvođač.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik