Realizacija kreditne linije za izgradnju poljoprivrednih skladišta

Bez autora
Sep 29 2010

Republički ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Saša Dragin i direktorka vojvođanskog Fonda za razvoj poljoprivrede Snežana Repac potpisali su danas ugovor o saradnji na realizaciji kreditne linije za izgradnju, adaptaciju i opremanje skladišnih kapaciteta u oblasti poljoprivredno-prehrambene proizvodnje u Vojvodini. Vrednost ove kreditne linije je 400 miliona dinara, od čega Fond obezbeđuje 300 miliona, a republičko ministarstvo 100 miliona dinara. Kamatna stopa po ovom konkursu biće veoma povoljna, 2,1 posto na godišnjem godišnjem nivou. Konkurs će biti raspisan 1. oktobra i trajaće dok sredstva ne budu podeljena. Kredit se odobrava na pet godina, sa jednom godinom počeka. Maksimum kredita koji se može povući je 40 miliona dinara, a pored silosa za žitarice, biće finansirana i izgradnja i opremanje skladišta za proizvodnju mesa, voća, povrća i vina.

Potpisan ugovor o saradnji na realizaciji kreditne linije za izgradnju poljoprivrednih skladištaRepublički ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Saša Dragin i direktorka vojvođanskog Fonda za razvoj poljoprivrede Snežana Repac potpisali su danas ugovor o saradnji na realizaciji kreditne linije za izgradnju, adaptaciju i opremanje skladišnih kapaciteta u oblasti poljoprivredno-prehrambene proizvodnje u Vojvodini.

Vrednost ove kreditne linije je 400 miliona dinara, od čega Fond obezbeđuje 300 miliona, a republičko ministarstvo 100 miliona dinara.

Kamatna stopa po ovom konkursu biće veoma povoljna, 2,1 posto na godišnjem godišnjem nivou.

Konkurs će biti raspisan 1. oktobra i trajaće dok sredstva ne budu podeljena.

Kredit se odobrava na pet godina, sa jednom godinom počeka. Maksimum kredita koji se može povući je 40 miliona dinara, a pored silosa za žitarice, biće finansirana i izgradnja i opremanje skladišta za proizvodnju mesa, voća, povrća i vina.

Ovaj sporazum će poljoprivrednicima omogućiti da nabavljaju opremu za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, a to su najpovoljnija sredstva na tržištu kredita ne samo u našoj zemlji nego i u regionu.

Poljoprivreda je naša najveća razvojna izvozna šansa. Prošle godine izvoz poljoprivrede je bio rekordan iz agrara u visini od 2 milijarde evra, dok je u prvoj polovini ove godine taj izvoz premašen za čak 25 posto. Poljoprivreda je jedina privredna grana u kojoj imamo suficit i zbog togase  mora ulagati u agrar.

Upostavljanje partnerskog odnosa između Fonda za razvoj Vojvodine, preko koga je do sada u vojvođanski agrar uloženo preko 150 miliona evra  i  Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kreirana je kreditna linija koja će obezbediti izgradnju skladišnih kapaciteta za naše poljoprivrednike, poljoprivrede zadruge i preduzeća koja se bave poljoprivredom.

Skladišni kapaciteti omogućiće da poljoprivrednici više zarade, da rade rentabilnije, te da se obezbede rezerve za snabdevanje stanovništva najbitnijim namirnicama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik