Selo u Parizu

Bez autora
May 23 2010

Ko se danas našao u Parizu na Jelisejskim poljima, verovatno se našao u čudu. Na najdužu parisku aveniju, mnogi kažu i najlepšu na svetu, kao da je premešteno neko francusko selo, pa su iznikle voćke, vinova loza i druge poljoprivredne kulture, a ne fali ni domaćih životinja. Poljoprivrednici žele da skrenu pažnju na to da su, uprkos vrednom radu, u najvećoj krizi u poslednjih trideset godina. Cele noći su kamioni dovozili zemlju, biljke i životinje da bi Jelisejska polja osvanula kao prava, zelena polja.

Selo u ParizuFrancuski poljoprivrednici "preselili" na dva dana selo u sred Pariza, na Jelisejska polja, kako bi skrenuli pažnju na najveću krizu poljoprivrede u protekle tri decenije.

Ko se danas našao u Parizu na Jelisejskim poljima, verovatno se našao u čudu. Na najdužu parisku aveniju, mnogi kažu i najlepšu na svetu, kao da je premešteno neko francusko selo, pa su iznikle voćke, vinova loza i druge poljoprivredne kulture, a ne fali ni domaćih životinja.

Poljoprivrednici žele da skrenu pažnju na to da su, uprkos vrednom radu, u najvećoj krizi u poslednjih trideset godina.

Cele noći su kamioni dovozili zemlju, biljke i životinje da bi Jelisejska polja osvanula kao prava, zelena polja.

Danas i sutra su zatvorena za saobraćaj i služe za to da francuski poljoprivrednici pokažu šta i kako rade da bi nahranili sunarodnike u gradovima.

Potrošili su više od 4.000.000 evra da naprave 8.000 parcela i da postave 150.000 biljaka, uključujući 650 velikih stabala, a među njima se vrzmaju prasići, ovce i druge domaće životinje.

"Hoćemo da pokažemo da u ovoj zemlji ima mladih motivisanih poljoprivrednika, koji žive od zemlje. Morate da verujete u njih da bi mogli da nastave da proizvode hranu i za vaše tanjire", navodi predsednik Udruženja mladih poljoprivrednika Vil Vilnev.

Francuska je po poljoprivredi najjača zemlja Evropske unije i njene obradive površine čine trećinu ukupnog poljoprivrednog zemljišta. U isto vreme je i najveći korisnik subvencija koje daje Brisel i dobija oko 11 milijardi evra iz zajedničkih agrarnih fondova.

Poljoprivrednik Nikola Muznije ipak kaže da uprkos zajedničkoj poljoprivrednoj politici i subvencijama, ni mladi, ni stari poljoprivrednici u Francuskoj ne zarađuju.

Francuska poljoprivreda je u najvećoj krizi u poslednje tri decenije zbog čega je Vlada pokrenula plan pomoći vredan oko dve milijarde evra. Prosečan godišnji prihod je prepolovljen u odnosu na rekordnu 2007. godinu i iznosi oko 15.000 evra. To je najvećim delom posledica smanjenja cena poljoprivrednih proizvoda. Najteže je proizvođačima mleka, jer je cena pala za petinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik