Srbija srednje šumovita zemlja

Bez autora
Nov 18 2010

Ukupna površina pod šumama Republike Srbije po novoj inventuri je oko 2,25 miliona hektara, od čega je u državnom vlasništvu 47 posto, a u privatnom 53 posto poseda. Srbija se smatra srednje šumovitom zemljom i od ukupne površine njene teritorije pod šumom je 29,1 posto, a ako se u to uključe šikare i šibljaci, onda je ukupna šumovitost 34 posto. Potrebno je da se vratimo akciji za povećanje površina pod šumama u Srbiji za novih 100.000 hektara. To je od posebnog značaja za Vojvodinu gde je moguće i potrebno podizanje poljozaštitnih pojaseva čak na 90.000 hektara. Tako bi novi zasadi šuma štitili zemljište od vetrova i podzemnih voda. Ukupna zapreminska masa šuma u Srbiji iznosi oko 363 miliona kubnih metara, dok je godišnji prirast povećan sa šest na devet miliona kubnih metara.

Srbija srednje šumovita zemljaUkupna površina pod šumama Republike Srbije po novoj inventuri je oko 2,25 miliona hektara, od čega je u državnom vlasništvu 47 posto, a u privatnom 53 posto poseda.

Srbija se smatra srednje šumovitom zemljom i od ukupne površine njene teritorije pod šumom je 29,1 posto, a ako se u to uključe šikare i šibljaci, onda je ukupna šumovitost 34 posto.

Potrebno je da se vratimo akciji za povećanje površina pod šumama u Srbiji za novih 100.000 hektara. To je od posebnog značaja za Vojvodinu gde je moguće i potrebno podizanje poljozaštitnih pojaseva čak na 90.000 hektara. Tako bi novi zasadi šuma štitili zemljište od vetrova i podzemnih voda.

Ukupna zapreminska masa šuma u Srbiji iznosi oko 363 miliona kubnih metara, dok je godišnji prirast povećan sa šest na devet miliona kubnih metara. Po ovim pokazateljima iz nove inventure šuma, može se zaključiti da je stanje šuma u Srbiji bez AP Kosova i Metohije, znatno bolje nego što je to pokazivala stara inventura iz 1979. godine. Zbog toga treba očekivati da će biti više sirovina za preradu u drvnoj industriji Srbije. Međutim, u Srbiji se godišnje seče vrlo mala količina u odnosu na godišnji prirast. Za devet meseci 2010. godine izvoz proizvoda šumarstva bio je 8,6 miliona dolara, što je za 30,7 posto više nego u istom periodu prethodne godine. Uvoz je vredan 34 miliona dolara i veći je za 104 posto.

Spoljnotrgovinska razmena celuloze i papira od 2000. godine bila je u uzlaznom trendu po vrednosti izvoza i uvoza. Međutim, u 2009. godini došlo je do naglog pada i izvoza i uvoza. Pored toga, u periodu januar – septembar 2010. godine izvoz celuloze i papira i proiozvoda od papira iznosi 157,1 miliona dolara što je za 7,1 posto više nego u istom periodu prethodne godine, dok je uvoz ostvaren u vrednosti od 320,1 miliona dolara što je za 3,6 posto više nego u prvih devet meseci 2009. godine. Trgovinski deficit u ovoj oblasti iznosi 163 miliona dolara i veći je u odnosu na prethodnu godinu za blizu milion dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik