Srpska malina ide u Patagoniju

Bez autora
Jul 04 2010

Institut za voćarstvo u Čačku uskoro će pomoći argentinskim privrednicima da u Patagoniji podignu zasade srpske maline. Ideja o podizanju zasada krenula je upravo od 12 argentinskih investitora, koji su u provinciji Čubut kupili između 1.500 i 2.000 hektara nove zemlje, i planiraju da na toj površini podignu malinjake, ali da im u tome pomognu stručnjaci ove čačanske naučne ustanove. Argentinci su izrazili zainteresovanost za srpsku malinu na srpsko-argentinskom ekonomskom forumu koji je održan krajem prošle godine. Ljiljana Milović, Argentinka srpskog porekla, koja je spona između njenih zemljaka i čačanskog instituta, nedavno je boravila u gradu na Moravi i dogovorila se o poseti stručnjaka iz Instituta argentinskim privrednicima. Već na jesen, jedan od istaknutih naučnih radnika iz Instituta koji se duže vreme bavi istraživanjem maline, mr Aleksandar Leposavić trebalo bi da otputuje u argentinsku provinciju, gde će prvo održati seminar svim zainteresovanim za ovu proizvodnju, posle čega će biti utvrđeni dalji potezi saradnje.

Srpska malina ide u PatagonijuInstitut za voćarstvo u Čačku uskoro će pomoći argentinskim privrednicima da u Patagoniji podignu zasade srpske maline.

Ideja o podizanju zasada krenula je upravo od 12 argentinskih investitora, koji su u provinciji Čubut kupili između 1.500 i 2.000 hektara nove zemlje, i planiraju da na toj površini podignu malinjake, ali da im u tome pomognu stručnjaci ove čačanske naučne ustanove.

Argentinci su izrazili zainteresovanost za srpsku malinu na srpsko-argentinskom ekonomskom forumu koji je održan krajem prošle godine. Ljiljana Milović, Argentinka srpskog porekla, koja je spona između njenih zemljaka i čačanskog instituta, nedavno je boravila u gradu na Moravi i dogovorila se o poseti stručnjaka iz Instituta argentinskim privrednicima.

Već na jesen, jedan od istaknutih naučnih radnika iz Instituta koji se duže vreme bavi istraživanjem maline, mr Aleksandar Leposavić trebalo bi da otputuje u argentinsku provinciju, gde će prvo održati seminar svim zainteresovanim za ovu proizvodnju, posle čega će biti utvrđeni dalji potezi saradnje.

- Trebalo je da privrednici iz Argentine dođu u Čačak, ali pošto su bili sprečeni, pao je dogovor da mi odemo kod njih i pružimo im stručnu i tehničku pomoć u podizanju zasada - rekao je mr Leposavić.

- Naravno, ovo predstavlja još jednu potvrdu kvaliteta srpske maline, jer je već četiri decenija Srbija po proizvodnji ovog voća prva u svetu.

Poznato je da se Argentina prostire na oko tri miliona kvadratnih kilometara, da se obrađuje tek oko dva i po miliona hektara, i da površina pod zasadima malina gotovo i da nema. Njihov zapadni sused Čile takođe je poznat proizvođač malina, i predstavlja veliku konkurenciju našoj zemlji na svetskom tržištu, ali su se Argentinci, ipak, odlučili da zatraže pomoć od srpskih stručnjaka, jer je srpska malina boljeg kvaliteta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik