Strategija o poljoprivredi do kraja oktobra

Bez autora
Oct 02 2010

Vlada Srbije trebalo bi do kraja oktobra da usvoji strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja Srbije za period od 2010. do 2020. godine, kojom će se definisati osnovni pravci rada Ministarstva poljoprivrede i kretanja srpskog agrobiznisa. Strategija bi trebalo da donese institucionalna rešenja koja će država primeniti kako bi otklonila slabe tačke funkcionisanja agrobiznisa i pripremila tu oblast za integraciju na svetsko tržište i članstvo u EU. Vlada Srbije bi do kraja meseca trebalo da usvoji i nacionalne programe razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja za četvorogodišnji period, odnosno do 2013. godine, koji predstavljaju operacionalizaciju rada Ministarstva poljoprivrede. Fokus svih tih strateških dokumenata biće individualno poljoprivredno porodično gazdinstvo koje, kako je istakao, uz pomoć države može biti nosilac razvoja poljoprivrede.

Strategija o poljoprivredi do kraja oktobraVlada Srbije trebalo bi do kraja oktobra da usvoji strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja Srbije za period od 2010. do 2020. godine, kojom će se definisati osnovni pravci rada Ministarstva poljoprivrede i kretanja srpskog agrobiznisa, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović.

Strategija bi trebalo da donese institucionalna rešenja koja će država primeniti kako bi otklonila slabe tačke funkcionisanja agrobiznisa i pripremila tu oblast za integraciju na svetsko tržište i članstvo u EU, rekao je on na seminaru koje je Ministarstvo poljoprivrede organizovalo za novinare.

Milovanović je dodao da bi Vlada Srbije do kraja meseca trebalo da usvoji i nacionalne programe razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja za četvorogodišnji period, odnosno do 2013. godine, koji predstavljaju operacionalizaciju rada Ministarstva poljoprivrede.

Fokus svih tih strateških dokumenata biće individualno poljoprivredno porodično gazdinstvo koje, kako je istakao, uz pomoć države može biti nosilac razvoja poljoprivrede.

Pomoćnik ministra Slobodan Teofanov kazao je da će nacionalni program ruralnog razvoja definisati ekonomske, zdravstvene, infrastrukturne, kulturološke i druge uslove za život na selu.

Prema njegovim rečima, 85 odsto teritorije Srbije je ruralno i tu živi 55 odsto ukupnog stanovništva zemlje.

On je istakao da je trenutna ekonomska i socijalna infrastruktura sela loša navodeći da je bruto društveni proizvod na selu samo 74 odsto nacionalnog proseka zemlje.

Jedna trećina aktivnog stanovništva u seoskim oblastima zaposlena je u poljoprivredi, a naturalnom proizvodnjom bavi se 70 odsto seoskog stanovništva, dok se proizvodnjom za tržište bavi 25 odsto stanovništva.

Jedna od oblasti koja će biti podržana nacionalnim programom ruralnog razvoja biće organska proizvodnja koja je ocenjena kao perspektivna za razvoj ukupne srpske poljoprivrede.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Mirjana Milošević najavila je da će do kraja godine u Srbiji biti formirana tri centra za organsku proizvodnju u Svilajncu, Valjevu i Leskovcu.

Ona je dodala da bi Vlada Japana uskoro trebala da odluči o donaciji od tri miliona evra za formiranje rivolving fonda koji će omogućiti proizvođačima organskih proizvoda da imaju stalni izvor sredstava za unapređenje proizvodnje.

Trodnevni seminar održava se u Centru za privredno tehnički razvoj Andrevlje u opštini Beočin i završava se sutra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik