Valjevska Srbijanka, otkako je privatizovana, nije kupila nijedan kilogram malina

Bez autora
Jul 26 2010

Proizvodjači malina i kupina iz desetak sela opština Valjevo i Osečina zapretili su danas blokadom hladnjača zbog niskih otkupnih cena tog voća i monopolskog ponašanja na tržištu vlasnika hladnjača. Njih oko 50 okupilo se danas u Valjevskoj Kamenici kako bi osnovali sindikat i tako zaštitili svoje interese. Valjevski malinari tvrde da na 100.000 dinara koje zaradi seljak, hladnjačari uzmu 150.000 dinara, što je neizdrživo. Oni su nezadovoljni i cenama. Tvrde da se malina u selima oko Arilja plaća 170 do 230 dinara za kilogram, dok je to voće u valjevskom kraju, gde ranije stiže za berbu, u proseku plaćano 80 dinara kilogram. Takodje tvrde da za kupinu mogu da dobiju 20 dinara, dok trgovci u okolini Šapca nude 40 dinara za kilogram, ali kupinu treba tamo odvesti. Takvoj situaciji doprinelo je i gašenje zemljoradničkih zadruga, kao i činjenica da valjevska Srbijanka, otkako je privatizovana, nije kupila nijedan kilogram malina. Oni su kivni na vlasnike hladnjača iz Osečine i Pecke, kao i manjih hladnjača u okolini Valjeva, za koje tvrde da su monopolitist, te da diktiraju cene koje ne odgovaraju voćarima.

Valjevska Srbijanka, otkako je privatizovana, nije kupila nijedan kilogram malinaProizvodjači malina i kupina iz desetak sela opština Valjevo i Osečina zapretili su danas blokadom hladnjača zbog niskih otkupnih cena tog voća i monopolskog ponašanja na tržištu vlasnika hladnjača.

Njih oko 50 okupilo se danas u Valjevskoj Kamenici kako bi osnovali sindikat i tako zaštitili svoje interese.

Valjevski malinari tvrde da na 100.000 dinara koje zaradi seljak, hladnjačari uzmu 150.000 dinara, što je, kako su ocenili, neizdrživo.

Oni su nezadovoljni i cenama. Tvrde da se malina u selima oko Arilja plaća 170 do 230 dinara za kilogram, dok je to voće u valjevskom kraju, gde ranije stiže za berbu, u proseku plaćano 80 dinara kilogram.

Takodje tvrde da za kupinu mogu da dobiju 20 dinara, dok trgovci u okolini Šapca nude 40 dinara za kilogram, ali kupinu treba tamo odvesti.

Takvoj situaciji, kako kažu valjevski malinari, doprinelo je i gašenje zemljoradničkih zadruga, kao i činjenica da valjevska Srbijanka, otkako je privatizovana, nije kupila nijedan kilogram malina.

Oni su kivni na vlasnike hladnjača iz Osečine i Pecke, kao i manjih hladnjača u okolini Valjeva, za koje tvrde da su monopolitist, te da diktiraju cene koje ne odgovaraju voćarima.

Na današnjem sastanku seljaka u Valjevskoj Kamenici formiran je inicijativni odbor za osnivanje sindikata, koji bi trebalo da štiti interese proizvodjača voća, povrća, mesa, mleka i žitarica u Kolubarskom okrugu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik