Vlada odobrila Robnim rezervama razmenu semenske pšenice

Bez autora
Sep 02 2010

Vlada Srbije odobrila je da Republičkoj direkciji za robne rezerve da sa ovlašćenim skladištarima i drugim pravnim licima razmeni 4.760 tona semenske pšenice za merkantilnu pšenicu roda 2010. i 2011. godine. Razmena će biti u paritetu jedan kilogram semenske pšenice za 1,6 kilograma merkantilne pšenice roda 2010. godine ili 1,8 kilograma merkantilne pšenice roda 2011. godine. Predložena je naturalna razmena podrška primarnim proizvođačima merkantilne pšenice kako bi po povoljnijim uslovima nabave semensku robu pred jesenju setvu. Sredstva obezbedenja isporuke za ovlašćene skladištare biće dokaz o upisu hipoteke u javne knjige u korist Direkcije na nepokretnoj imovini koja je u vlasništvu skladištara, a za ostala pravna lica garancija će biti poslovne banke. Vlada Srbije je odobrila i da Republička direkcija za robne rezerve razmeni 3.810 tona mineralnog đubriva NPK (15:15:15) za merkantilnu pšenicu roda 2010. i 2011. godine u paritetu koji je za 20 odsto niži od utvrđenog paritetnog odnosa predmetnih roba, radi stimulisanja poljoprivredne proizvodnje i ublažavanja posledica velikih poplava koje su zadesile poljoprivredna područja.

Vlada odobrila Robnim rezervama razmenu semenske pšeniceVlada Srbije odobrila je da Republičkoj direkciji za robne rezerve da sa ovlašćenim skladištarima i drugim pravnim licima razmeni 4.760 tona semenske pšenice za merkantilnu pšenicu roda 2010. i 2011. godine.

U saopštenju Ministarstva trgovine i usluga navodi se da će razmena biti u paritetu jedan kilogram semenske pšenice za 1,6 kilograma merkantilne pšenice roda 2010. godine ili 1,8 kilograma merkantilne pšenice roda 2011. godine.
Kako se ističe, predložena je naturalna razmena podrška primarnim proizvođačima merkantilne pšenice kako bi po povoljnijim uslovima nabave semensku robu pred jesenju setvu.

Sredstva obezbedenja isporuke za ovlašćene skladištare biće dokaz o upisu hipoteke u javne knjige u korist Direkcije na nepokretnoj imovini koja je u vlasništvu skladištara, a za ostala pravna lica garancija će biti poslovne banke.

Vlada Srbije je odobrila i da Republička direkcija za robne rezerve razmeni 3.810 tona mineralnog đubriva NPK (15:15:15) za merkantilnu pšenicu roda 2010. i 2011. godine u paritetu koji je za 20 odsto niži od utvrđenog paritetnog odnosa predmetnih roba, radi stimulisanja poljoprivredne proizvodnje i ublažavanja posledica velikih poplava koje su zadesile poljoprivredna područja.

Kako je precizirano, kilogram mineralnog đubriva NPK (15:15:15) razmenivaće se za 1,20 kilograma merkantilne pšenice roda 2010. godine, odnosno jedan kilogram mineralnog đubriva NPK (15:15:15) za 1,30 kilogram merkantilne pšenice roda 2011. godine.

Uslov za razmenu je dostavljanje sredstava obezbedenja ugovorenih obaveza - dokaz o upisu hipoteke na nepokretnoj imovini kupca ili garancije banke u visini vrednosti ugovora i tri blanko potpisane i overene solo menice.

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva trgovine usvojila i Strategiju tržišnog nadzora od 2010. do 2014. kako bi se postigla bezbednosti proizvoda uz minimalno opterećenje privrede.

Osnovna postavka na kojoj se zasniva Strategija je unapredenje pravnog okvira koji se odnosi na bezbednost neprehrambenih proizvoda.

Cilj startegije je da nadležni organi efikasno sprovode nadzor tržišta na celoj teritoriji Srbije i preduzimaju mere da bi obezbedili da proizvodi ispunjavaju zahteve utvrđene odgovarajućim propisima i da ne ugrožavaju zdravlje i bezbednost ljudi.

Strategija je rađena na osnovu propisa EU i iskustva Evropskog foruma za sprovodenje bezbednosti proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik